Stressloze schorseneren

Hoe verdrijf je de bedrijfsstress uit de kantoortuin? Met een gezamenlijke kookworkshop waarin aardpeer en andere vergeten groenten centraal staan.

,,Weet u wat dit is'', vraagt Jacqueline Mourik, terwijl ze een gele peen in de lucht steekt. De medewerkers van het accountants- en belastingadvieskantoor Ernst & Young kijken met ingehouden adem naar de robuuste groente die de kok voor hun ogen laat dansen. ,,Dit is een pastinaak'', zegt Mourik, ,,de voorloper van de aardappel.''

De pastinaak wordt op het aanrecht gelegd. Straks zal ze verdwijnen in een soep van gepofte paprika, die als voorgerecht op het menu staat van een Italiaans vijfgangendiner dat de Ernst & Young-werknemers mogen bereiden. Ruim twintig gelegenheidskoks van het accountantskantoor waren donderdagavond naar de Schiedamse kookstudio Au bain Marie getogen om onder leiding van Jacqueline Mourik (44) en haar compagnon Karen Kruijdenberg (28) de bedrijfsstress van zich af te koken.

,,Samen koken is ontspannend'', zegt Mourik. ,,Veel mannen die ik hier binnenkrijg kunnen nog geen ei bakken. Ze beginnen dus allemaal bij nul. Als ze dan toch een mooie maaltijd op tafel weten te zetten, schept dat een band.'' Kruijdenberg: ,,Vaak komen de mensen met een lang gezicht binnen. Ze zijn uitgefuseerd en uitgesaneerd en zien huizenhoog op tegen het verplichte bedrijfsuitje. Maar tijdens zo'n workshop zie je ze groeien. Ze worden een hecht team.'' Mourik: ,,Pas kregen we vanuit een bedrijf te horen: zet collega x en y maar aan een moeilijke saus, want tussen hen loopt het niet zo lekker.''

Jacqueline Mourik zette de biologisch-dynamische kookschool drie jaar geleden op. Mensen verlangen, volgens haar, sinds de varkenspest en de gekkekoeienziekte steeds meer naar puur en gezond eten. ,,Voedsel dat de tijd heeft gekregen om te groeien. Door allerlei hormoonbehandelingen en toevoegingen is veel supermarktvoedsel smakeloos. Wij maken gebruik van biologisch-dynamische en ambachtelijke producten, met een voorkeur voor vergeten groenten.''

Ouderwetse groenten lijken bezig met een bescheiden comeback. Sinds april 2002 is in Limburg zelfs een heus Genootschap der Vergeten Groenten actief, dat eenmaal per jaar onder meer de kardoen, de gele biet en de paarse salie vereert met een eetfestijn. Au bain Marie wil het Genootschap uit Beesel binnenkort benaderen voor groenteleveranties. Het vlees betrekt de kookstudio van een ecologische slager in Wageningen. ,,Wij hebben een passie voor smaakvol eten'', zegt Kruijdenberg. ,,Ik ben als de dood dat ik bij mijn overlijden niet alles heb geproefd wat de aarde te bieden heeft.''

De groenten mogen dan ouderwets zijn, ze worden ,,sexy en stoer'' opgediend, zegt Karen Mourik. ,,Geen schorseneren in een botersausje, zoals overgrootmoeder dat deed, maar als chips gesnipperd over een frisse groene salade met granaatappelen.''

Intussen druppelt de kookstudio, gevestigd in een als schip ingericht kantoorpand in Schiedam, vol met werknemers van Ernst & Young. Op twee mannen na allemaal vrouwen. Is er veel stress op de werkvloer van de Rotterdamse vestiging? Luud Beckman, die zichzelf omschrijft als `een soort secretaresse', vindt stress een verkeerd woord. ,,We zijn wel een dynamisch en hectisch bedrijf.'' De groene asperges voor het briesausje glijden door haar vingers, terwijl naast haar een collega van de bedrijfsbibliotheek de sjalotten onder handen neemt. ,,Het is goed om elkaar op een andere manier te leren kennen'', zegt de sjalottensnipperaarster. ,,Vanaf morgen zullen we elkaar groeten op de gang'', zegt Luud Beckman.

Een paar meter verder worden courgettes geschrapt voor de tagliatelle. Boven het fornuis verwarmt een accountant twee rode paprika's, in de grill sissen de roodbaarzen die straks aan een spiesje zullen worden opgediend en aan de tiramisu-tafel klinkt luid gegiechel. Diederik Benschop, manager informatievoorziening en tevens voorzitter van de personeelsvereniging, gelooft heilig in het nut van samen koken. ,,Alle rangen en standen vallen weg. Je moet leren samenwerken met collega's van een ander niveau. Ik denk dat door deze ervaring de zakelijke contacten op de werkvloer ook informeler zullen verlopen'', voorspelt hij.

,,Ach'', filosofeert workshopleidster Jacqueline Mourik, ,,wij geven de mensen niet alleen iets mee voor in de maag, maar tevens voor in het hart.''

www.aubainmarie.nl

    • Willem Pekelder