Pechtold volgt De Graaf op als minister (Gerectificeerd)

D66-partijvoorzitter Alexander Pechtold (39) volgt oud-minister en vice-premier Thom de Graaf op als minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wordt vice-premier.

Pechtold, thans burgemeester van Wageningen, had vanmorgen een gesprek met premier Balkenende over zijn benoeming en zou volgens de RVD ,,op een later moment'' een onderhoud hebben met koningin Beatrix. De koningin zou vandaag terugkeren uit het buitenland.

Oud-partijvoorzitter en D66-oprichter Hans Van Mierlo uit vandaag forse kritiek op het afgelopen weekend gesloten `paasakkoord' tussen CDA, VVD en D66. Hij wil zaterdag van de partijtop horen dat bestuurlijke vernieuwing voor D66 nog steeds de hoogste prioriteit heeft. Ook wil hij garanties dat het akkoord, en dan met name de paragraaf over de gekozen burgemeester, geen hypotheek legt op komende coalitievorming.

De Graaf trad vorige week af nadat in de Eerste Kamer PvdA, GroenLinks en SP tegen de Grondwetswijziging stemden die afschaffing van de benoemde burgemeester mogelijk moest maken. Toen bleek dat De Graaf ook de door hem gewenste wijziging van het kiesstelsel er niet door zou krijgen, stapte hij op.

Afgelopen weekend sloten de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 een akkoord met premier Balkenende, vice-premier Zalm en D66-minister Brinkhorst, waarin zij nieuwe afspraken maakten over bestuurlijke vernieuwing, onderwijs, kennis, innovatie en het omroepbestel. Aanstaande zaterdag zullen de leden van D66 op een ingelast congres zich over het akkoord en over de nieuwe minister uitspreken. Verwerpen zij het akkoord, dan zal D66 uit de coalitie stappen, zo is de verwachting. In plaats van partijvoorzitter Pechtold zal oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager het congres voorzitten.

Oud-partijvoorzitter Van Mierlo is bang dat een komende verkiezingscampagne mede zal gaan over de nu in gang gezette Grondwetswijziging. Hij vreest dat het akkoord het politieke landschap op voorhand in tweeën deelt: de huidige coalitie versus de huidige oppositie. Overigens ontkent Van Mierlo, die afgelopen weekend op de hoogte is gehouden over de inhoud van het akkoord, gedreigd te hebben zijn lidmaatschap van D66 op te zeggen als er inhoudelijk niets aan het paasakkoord verandert.

Partijleider Dittrich zegt in een reactie op de uitlatingen van Van Mierlo dat hij ,,blij is dat Van Mierlo, misschien wel het belangrijkste lid van onze partij, de discussie hierover aanzwengelt''. Dittrich zegt het met Van Mierlo oneens te zijn op het gebied van het in de Grondwet opnemen van de direct gekozen burgemeester. ,,Ik wil aan het congres uitleggen waarom dat wel een goed idee is'', zegt hij. Volgens Dittrich staat D66 voor meer dan alleen voor bestuurlijke vernieuwing: ,,We zijn ook voor beter onderwijs, aandacht voor het milieu, voor Europa. Ik wil geen hiërarchie aanbrengen in die onderwerpen, ze zijn allemaal belangrijk'', aldus Dittrich.

PAASAKKOORD pagina 3

Rectificatie

In het bericht Pechtold volgt De Graaf op als minister (30 maart, pagina 1) is Hans van Mierlo ten onrechte oud-partijvoorzitter van D66 genoemd. Hij was partijleider en fractievoorzitter van D66.