Omroep BBC boos op Hollandse site

Een Nederlandse IT-consultant heeft zich de woede van de BBC op de hals gehaald. Op de door Hendrik Noorderhaven gecreëerde website www.ceefax.tv zijn al zeven maanden lang de teletekstpagina's van de Britse publieke omroep BBC, Ceefax, te raadplegen. ,,Schending van het auteursrecht'', oordeelt de BBC, die eist dat de consultant stopt met het doorgeven van de internetpagina's.

De website is volgens Noorderhaven goed voor 10.000 tot 15.000 `hits' per dag. ,,Via het zoekprogramma Google weten verschillende buitenlandse universiteiten, maar ook bijvoorbeeld Australische tv-stations, de website te vinden.'' Een computer in Groot-Brittannië stuurt de pagina's één-op-één door naar de website, legt Noorderhaven uit. De site is uitgerust met een door hem ontworpen zoekmachine, waarmee gemakkelijk in de Ceefax-database kan worden gezocht.

Hij verdient naar eigen zeggen ,,helemaal niets'' aan de site, maar is wel van plan om de datatransmissietechniek die aan de website ten grondslag ligt commercieel uit te buiten.

,,Toen de BBC twee jaar geleden besloot dat teletekst nog maar beperkt vanaf televisies in het buitenland geraadpleegd kon worden, ben ik zelf gaan prutsen'', vertelt Noorderhaven. ,, Vooral voor de sportuitslagen eigenlijk.'' Naar eigen zeggen heeft hij zijn website keurig bij de Britse omroep gemeld en nooit iets van de BBC vernomen, ,,zelfs geen e-mail''.

Noorderhaven is dan ook verbaasd in de Britse zakenkrant Financial Times van dit weekend te lezen dat de BBC dreigt naar de rechter te stappen als hij de site niet van internet haalt. ,,Dat moeten ze dan maar doen'', zegt hij. ,,Ik wil nu ook een discussie op gang brengen. Het gaat niet alleen om de verspreiding van `content' via internet, maar ook om de manier waarop we in de toekomst televisie kunnen kijken.''

Noorderhaven, die zich in 2004 voor de VVD verkiesbaar stelde voor het Europees Parlement, maar werd niet gekozen. Wel is hij directeur van een IT-bedrijf. Ook is hij eigenaar van de website Flightstatus, waarop gegevens van lijnvluchten verzameld en doorgegeven worden. Die gegevens haalt hij direct van de satelliet. `Content' voor internet is volgens Noorderhaven een van de laatste `heilige huisjes' van het eigendomsrecht.