Nieuwe topman HP is onbekende

Als de raad van commissarissen van technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) erop uit was om een nieuwe topman te benoemen die in vrijwel alles het tegenovergestelde is van Carly Fiorina, dan is de raad daarin geslaagd. Mark Hurd, hoofd van automatiseerder NCR, is een joviale, pretentieloze man, van wie bovendien niemand in Silicon Valley ooit heeft gehoord.

,,High profile stond niet op onze lijst van selectiecriteria'', aldus Patricia Dunn, hoofd van de sollicitatiecommissie bij HP. Volgens Dunn beschikt Hurd over precies de eigenschappen die het kwakkelende bedrijf nu nodig heeft: goed in verkoop, goed in samenwerken en goed in kostenbeheersing. Hurd beschikt misschien niet over rusteloosheid, charisma en intellectuele scherpte, zoals Fiorina die in februari het veld moest ruimen, maar hij is ,,recht door zee'' en ,,wekt vertrouwen''.

Hurd (48) werkte 25 jaar bij het Amerikaanse NCR, bekend van bankautomaten en elektronische kassa's, waarvan de laatste twee jaar als bestuursvoorzitter. Zijn grootste wapenfeit is dat hij Teradata, een NCR-divisie voor data-opslag, gezond heeft gemaakt. Hij werd in New York geboren en studeerde aan de Baylar Universiteit te Waco, Texas, met behulp van een beurs die hij kreeg wegens zijn tennistalent.

Beleggers op Wall Street leken de benoeming gisteren goed te keuren. Het aandeel HP steeg met 10 procent tot 21 dollar en NCR daalde juist met 17 procent tot 31 dollar, de grootste koersval sinds 1996, toen telefoongigant AT&T NCR afstootte.

Niettemin sprak menig analist zijn twijfel uit over het vermogen van Hurd om een bedrijf te leiden dat vele malen groter en complexer is dan NCR. HP heeft een omzet van 80 miljard dollar, vergeleken met 6 miljard voor NCR. Bij de automatiseerder werken nog geen 30.000 mensen; bij HP 150.000. Hewlett-Packard beleeft momenteel bovendien bange tijden: het wordt links en rechts voorbijgestreefd door concurrenten, zoals Dell. Menigeen heeft geopperd om de printerdivisie, die het meest winstgevend is, af te stoten, maar dat advies heeft de leiding van HP tot nog toe in de wind geslagen.

Na Fiorina, die in 1999 van Lucent Technologies kwam, is Hurd de tweede buitenstaander die het roer overneemt bij HP. Twee kandidaten van binnen het bedrijf, Vyomesh Joshi, hoofd pc- en printerdivisie, en Ann Livermore, hoofd servers, werden gepasseerd. Livermore was in 1999 ook al getipt voor de hoogste baan.