Nieuw lid D66 mag niet stemmen

Wie na gisteren 12 uur 's middags lid is geworden van D66, heeft zaterdag nog geen stemrecht. Dan is er een ingelast partijcongres waarbij de leden van D66 stemmen over het zogenoemde paasakkoord dat de Democraten dit weekeinde sloten met de coalitiepartners CDA en VVD.

Stemmen de aanwezige leden tegen het door D66-leider Dittrich bereikte akkoord, dan zal hun partij hoogstwaarschijnlijk uit het kabinet stappen.

De gang van zaken was voor websites zoals www.geenstijl.nl reden hun bezoekers op te roepen voor dertig euro lid te worden van D66 om zaterdag tegen het akkoord te kunnen stemmen.

Maar dat is volgens D66 niet de reden om nieuwe leden zaterdag geen stemrecht te geven. Het zou de partij eenvoudigweg niet lukken om alle aanmeldingen vóór het congres van zaterdag te registreren. ,,We willen geen valse verwachtingen wekken'', zo liet vice-voorzitter Robbers vanmorgen weten.

De nieuwe leden hebben wel stemrecht op 21 mei, als D66 zijn jaarcongres houdt. En aanstaande zaterdag mogen ze wel meepraten. ,,Onze excuses voor deze situatie'', staat onder de verklaring op de D66-website.

In de vijf dagen na het opstappen van D66-minister Thom de Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) vorige week woensdag, meldden zich voor gisteren 12 uur 160 mensen aan als lid en zegden ongeveer twintig hun lidmaatschap op. ,,We halen het net voor zaterdag om die in ons systeem in te voeren'', zegt de partijwoordvoerder, ,,maar meer lukt echt niet.''

Het partijbureau liet gisteren weten niet de indruk te hebben dat de nieuwe leden actievoerders zijn die, misbruik makend van de stemprocedure tijdens het ingelaste congres, uit zijn op de val van het kabinet.