Niet zo heel cool

Is John Travolta nog cool? Bierbrouwer Heineken denkt van wel. Heineken heeft nu een commercial in de bioscoop waarin de 51-jarige acteur het Nederlandse bier aanprijst. Niet als zichzelf, maar als Chili Palmer. Chili Palmer was de coole held van Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995). Die Elmore Leonard-verfilming trof de juiste toon, was grappig en nam Hollywood even grof als fijnzinnig op de hak.

Tien jaar later is Palmer terug in Be Cool, eveneens een Leonard-adaptatie. Maar weg is de coolheid, weg de goede grappen. Wat in Get Shorty nog leuk was – een niet op zijn mondje gevallen hippe gangster die zonder wapen iedereen de baas is is in Be Cool belegen. Dat de film begint met een grap over juist het maken van een sequel, is niet geestig maar eerder gedateerd: de postmoderne jaren negentig liggen al weer ver achter ons. De hele film is van nineties-nostalgie doortrokken. Travolta mag net als in Pulp Fiction (1994) weer een moppie dansen met Uma Thurman, Aerosmith-zanger Steve Tyler heeft een bijrol en de rapmuziek die veel te horen is, klinkt ook net als toen.

Enige verschil is dat de status van film tien jaar later kennelijk minder cool is. In Get Shorty wilde Chili Palmer per se in de filmwereld doordringen. In Be Cool staat de muziekindustrie centraal, met al haar scharrelaars, maffiose types en gangsters.

Regisseur F. Gary Gray heeft niet het talent van Barry Sonnenfeld om Schwung en vaart te geven aan komische scènes en scenarist Peter Steinfeld kan niet tippen aan de veel gevattere dialogen die Scott Frank schreef voor de eerste film. Maar de bijrollen zijn sterk. Acteur/worstelaar The Rock speelt hilarisch een homoseksuele bodyguard die graag acteur zou zijn. Vince Vaughn de blanke die zichzelf liever als zwart voordoet. En Cedric the Entertainer, de netjes opgevoede producer van gangstarap, die zijn taal aan de straat heeft aangepast en altijd een pistool in z'n broekriem heeft hangen.

En Travolta? Die drinkt als Scientology-aanhanger geen alcohol, dus de grote vraag is wat hij eigenlijk te zoeken heeft in die Heineken-reclame.

Be Cool. Regie: F. Gary Gray. Met: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn, Cedric the Entertainer, Harvey Keitel, The Rock, Christina Milian. In: 40 bioscopen.

    • André Waardenburg