`Mean Creek' verrassend zacht over dikke pestkop

Hebben tieners ouders? In veel films is dat niet het geval, ze zijn net zo afwezig als mensen in tekenfilms over dieren. Soms zie je er een enkel of een rug van. In de Amerikaanse film Mean Creek hebben de tieners wel ouders, maar ze zijn weer alleen op de achtergrond aanwezig, als oorzaak van het wangedrag van hun kinderen of zelfs dat niet eens. De morele problemen waarmee de film de tieners opzadelt, moeten ze in ieder geval zelf zien op te lossen. Pas dan kunnen ze volwassen worden.

Mean Creek begint met een grote dikke pestkop die nogal vaak kleinere kinderen in elkaar slaat. Op een dag besluit de oudere broer van een van hen de dikzak eens een lesje te leren. Ze nodigen hem uit voor een boottochtje. Maar op de rivier loopt alles uit de hand.

Mean Creek lijkt nogal op Bully van Larry Clark, een film uit 2001. Het is een verhaal over een groepje tieners dat zich van een pestkop wil ontdoen. Misschien geeft de gelijkenis niet zo doordat Mean Creek een debuut is. Het geeft waarschijnlijk nog minder doordat het een nogal universeel gegeven is. Ook Bully was niet de eerste film over bully's.

De uitwerking door regisseur en scenarioschrijver Jacob Aaron Estes is in alles minder extreem dan Bully was. De zachtheid van het verhaal is eigenlijk het opzienbarendst aan Mean Creek. Dat stemt wel tevreden; het nihilisme van Bully is niet het laatste woord over het onderwerp.

Het beste van Mean Creek is de karakterisering van de pestkop. George is een van die kinderen die eerst irriteert, dan medelijden opwekt en vervolgens dat medelijden onmiddellijk weer verspeelt door een rotopmerking of een klap. Het is niet moeilijk een hekel aan hem te krijgen. Zelfs de mensen die geneigd zijn het voor underdogs op te nemen jaagt hij tegen zich in het harnas.

De andere kinderen in de boot, de voornaamste locatie van de film, zijn een stuk gewoner. Alleen Marty, een van de oudere jongens, is even wild als George, maar hij heeft het geluk dat hij mooi is, en vervelend op een manier die meer glamour uitstraalt. Marty zou ook een personage in Bully geweest kunnen zijn.

George noch Marty zijn de hoofdpersonen van Mean Creek. Dat zijn die gewonere kinderen, omdat Estes de ongeschreven wet niet wil overtreden dat het publiek uit gewone mensen bestaat. Het is de vloek van het publiek; altijd Watson, nooit Sherlock, ten hoogste James Bond, nooit Dr. No.

Mean Creek. Regie: Jacob Aaron Estes. Met: Rory Culkin, Josh Peck, Trevor Morgan, Carly Schroeder. In: 7 bioscopen.

    • Bianca Stigter