Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jos Stelling eregast op jubilerend filmfestival

Jos Stelling is de eregast van het jubilerende Nederlands Filmfestival dat in het najaar in Utrecht wordt gehouden. Filmmaker en bioscoopeigenaar Stelling (1945) richtte 25 jaar geleden het filmfestival op, omder de naam Nederlandse Filmdagen. Van de eregast wordt retrospectief vertoond dat van zijn speelfilmdebuut Mariken van Nieuweghen (1974) tot de korte-filmreeks Galleries reikt, die in 2003 in Utrecht te zien was.

Ter gelegenheid van het jubileumjaar stuurt de organisatie van het festival vanaf volgende maand 25 winnaars van het Gouden kalf voor beste speelfilm door de Nederlandse filmtheaters. Zo zullen publiekslievelingen als Spoorloos (George Sluizer, 1988), Blind date (Theo van Gogh, 1996), Nynke (Pieter Verhoef, 2001) en Minoes (Vincent Bal, 2002) weer in de bioscoop te zien zijn. Omdat het festival pas vanaf 1983 een competitie kreeg en er dus niet al die 25 jaar Kalveren zijn uitgereikt, wordt het getal van 25 gehaald door uit de laatste jaren ook de winnaars in de categorie beste scenario op te nemen.