Henin verliest in kwartfinale van Sjarapova

Justine Henin kan ondanks haar nederlaag in de kwartfinales van Key Biscayne tegen Maria Sjarapova (6-1, 6-7 en 6-2) terugkijken op een geslaagde comeback. De Belgische tennisster kan zich na een afwezigheid van zeven maanden weer meten met de top.

Henin maakte afgelopen vrijdag op `het vijfde grandslamtoernooi' van het jaar voor het eerst in een officiële partij haar opwachting sinds de US Open in september van vorig jaar. Ze miste een groot deel van het vorig seizoen door een virusinfectie. Aan het begin van dit jaar stond een knieblessure een terugkeer in de weg. De voormalige nummer één van de wereld bereikte in Florida via overwinningen op Abigail Spears, Nuria Llagostera en Alicia Molik de laatste acht. In de kwartfinales kwam ze gisteren kracht en wedstrijdritme te kort tegen de nieuwe Russische ster Sjarapova.

In het eerste onderlinge duel tussen Henin en Sjarapova dreigde de Waalse aanvankelijk op een pijnlijke wijze vernederd te gaan worden door de in Siberië geboren speelster. De nog niet geheel afgetrainde Henin had moeite met het moderne krachttennis van de zeer geconcentreerd spelende nummer drie van de wereld. Binnen een mum van tijd keek Henin tegen een achterstand van 6-1 en 4-1 aan. Gesteund door het Amerikaanse publiek vocht Henin zich terug in de partij, werkte een aantal matchpoints weg en dwong na een gewonnen tiebreak een derde set af.

In de beslissende set had de vermoeide Henin echter weinig meer in te brengen tegen de aan haar onderrug behandelde Sjarapova. De 17-jarige Wimbledonkampioene bleek vooral de fitste van de twee. Na het laatste punt verscheen voor het eerst op de dag een lach op het gezicht van de verbeten spelende Sjarapova, die opnieuw irritatie opwekte door haar luidruchtige gekreun. Ook de manier waarop Sjarapova met gebalde vuist een gelukkig netballetje vierde was ongepast.

Henin keek na haar verlies terug op een in haar ogen geslaagd toernooi. ,,Wat ik na zeven maanden heb gepresteerd is goed'', zei Henin. ,,De toekomst ziet er goed uit. Ik heb laten zien dat ik terug ben. Ik zal nu nog wat meer wedstrijden moeten spelen.''

Door haar nederlaag liep Henin een treffen met Venus Williams mis. De Amerikaanse plaatste zich voor de halve eindstrijd na een zege op haar jongere zusje Serena Williams. Na zes nederlagen op rij heeft wist Venus Williams de `Sister Act' eindelijk weer eens in haar voordeel beslist. Ze won in twee sets: 6-1 en 7-6.

De oudste van de twee zusjes Williams maakte een einde aan de winnende reeks van Serena in Key Biscayne. Ze bracht de afgelopen drie edities op haar naam. Venus Williams won het toernooi in 1998, 1999 en 2001.

Bij de mannen verzekerden Roger Federer en Andre Agassi zich van een plaats bij de laatste acht. De Zwitserse nummer één van de wereld had drie sets nodig tegen Mario Ancic. Agassi won in twee sets van Gaston Gaudio.