Grieken willen triomf `werknemers' wreken

Alles wordt in Athene het werk gesteld om te voorkomen dat het WK-kwalificatieduel tussen Griekenland en Albanië vanavond uit de hand loopt. Bij de ontmoeting tussen Jong Griekenland en Jong Albanië is gisteren een Albanese vlag neergehaald, verscheurd en vervolgens weer opgehangen. De Albanese spelers verlieten het veld en kwamen pas terug nadat een reservevlag was bevestigd. Tijdens het Albanese volkslied joelden Griekse toeschouwers. De politie arresteerde een man.

Het gedrag van de Grieken was een reactie op de wedstrijd in Tirana begin september waarbij de nieuwe Europees kampioen met 2-1 werd verslagen. In het stadion hing bij deze gelegenheid een groot spandoek met de woorden `Tirana is geen Portugal'. Ook toen werd gejoeld bij de volksliederen, maar de wedstrijd zelf verliep verder zonder ongeregeldheden.

In Athene en andere Griekse steden kwamen later die avond op grote schaal Albanese gastarbeiders op de pleinen bijeen om hun overwinning te vieren. Daarbij kwam het tot vechtpartijen met Grieken waarbij 170 Albanezen gewond raakten. Op het eiland Zakynthos viel een dode na een steekpartij. Veel Albanezen zagen de zege als ,,een triomf van de werknemers op de werkgevers''. Naar schatting 650.000 Albanezen werken in Griekenland.

Vanavond zijn er nauwelijks Albanese fans aanwezig in het uitverkochte Olympisch Stadion van Athene. Van verschillende kanten zijn acties ondernomen om van de wedstrijd ,,een feest van vriendschap en goede nabuurschap''.

    • F.G. van Hasselt