Genietbare versie van Rio Bravo

Een goed uitgangspunt valt niet te verprutsen, bewijst de remake van John Carpenters Assault on Precinct 13 (1976) maar weer eens. Carpenter baseerde zijn claustrofobische thriller op Howard Hawks' western Rio Bravo (1959), waarin alcoholist Dean Martin met hulp van John Wayne en wat maatjes een gevangenis moet verdedigen die wordt aangevallen door een bende die hun gevangengenomen leider willen bevrijden. De gevangenis werd bij Carpenter een oud politiebureau dat tijdens oudejaarsnacht – de laatste dag dat het bureau nog in gebruik is – wordt belegerd. De karaktereigenschappen van de personages en thema's bleven hetzelfde. Ze duiken ook weer op in de remake die de Franse regisseur Jean-François Richet bij zijn Amerikaanse debuut heeft gemaakt. Daar is de dronkelap die zelfrespect hervind – in dit geval een getraumatiseerde pillenslikker, gespeeld door Ethan Hawke. Daar zien we hoe een kleine groep outcasts en underdogs leert professioneel te opereren terwijl ze bijna ten onder gaan aan ruzies over leiderschap. Daar zijn de twee vrouwen die hun mannetje staan in een uit louter mannen bestaande groep. En daar zijn het verraad en de noodzaak tot samenwerking.

Wat bij Hawks nog een prestigieuze western was, werd bij Carpenter al bijna een B-film (van hoge kwaliteit, dankzij de regie) en is nu definitief verworden tot een genietbare B-film. Er doen interessante acteurs aan mee, zoals Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, Drea de Matteo (uit The Sopranos) en hiphopper Ja Rule. Leuk detail: op de soundtrack zingt Dean Martin twee liedjes.

Assault on Precinct 13. Regie: Jean-François Richet. Met: Ethan Hawke, Laurence Fishburne, John Leguizamo, Maria Bello, Drea de Matteo, Gabriel Byrne, Brian Dennehy. In: 51 bioscopen.

    • André Waardenburg