EU wil uitstel paspoort voor VS

De Europese Unie heeft het Amerikaanse Congres verzocht de verplichting van zogeheten biometrische paspoorten met een klein jaar uit te stellen tot 28 augustus 2006.

De Amerikaanse volksvertegenwoordiging eist dat mensen die naar de Verenigde Staten reizen vanaf 26 oktober dit jaar een biometrisch reisdocument hebben dat onder andere een digitale pasfoto bevat. Reizigers die dit niet hebben, zullen een tijdrovende visumprocedure moeten doorlopen.

In een brief aan voorzitter Sennenbrenner van de Juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden schrijft Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) dat niet alle 25 lidstaten van de Unie op tijd de nieuwe paspoorten kunnen leveren.

De nieuwe reisdocumenten bevatten een chip waarin de gezichtskenmerken zijn opgeslagen. Het vervalsen van paspoorten wordt hierdoor aanzienlijk bemoeilijkt. De beveiligde documenten maken onderdeel uit van de strijd tegen het terrorisme.

Volgens de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zijn alleen België, Duitsland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk en Zweden in staat de vernieuwde paspoorten al dit najaar te leveren. Volgens Frattini is de vertraging mede veroorzaakt doordat de benodigde gegevens van de International Civil Aviation Organization (ICAO) met de standaardnormen laat verstrekt werden.

Overigens zullen de Europese reisdocumenten eind 2007 nog verder beveiligd moeten zijn. Dan worden er ook twee biometrische vingerafdrukken in opgenomen. Dat hebben de EU-ministers van Justitie eind vorig jaar besloten.

De Europese Commissie heeft vanmiddag een rapport gepresenteerd waarin wordt ingegaan op de diverse aspecten van het opnemen van biometrische gegevens in documenten. In het rapport, dat is opgesteld op verzoek van het Europees Parlement, staat dat empirische gegevens over alle technische aspecten ontbreken. Ook wordt erop gewezen dat lidstaten maatregelen zullen moeten treffen om de privacy van burgers te waarborgen. Maar het rapport constateert tevens dat de `biomedische industrie' goed kan zijn voor de Europese economie.