Directeur Moskous museum veroordeeld

Een rechtbank in Moskou heeft de directeur van het Andrej Sacharov-museum, Joeri Samodoerov, maandag veroordeeld tot een boete van honderdduizend roebel (2.770 euro). Samodoerov zou door middel van de tentoonstelling Pas Op, Religie hebben aangezet tot religieuze haat. Tegen Samodoerov was drie jaar interne verbanning geëist.

Het proces tegen de museumdirecteur werd aangespannen op aandringen van het Russische parlement, dat overladen werd met brieven van boze gelovigen. De leiding van de Russisch-orthodoxe kerk beschouwde de geëxposeerde werken als godslastering.

De gewraakte tentoonstelling in het Moskouse museum werd in januari 2003 gehouden en bevatte werk van zo'n veertig kunstenaars. Vier dagen na de opening werd de tentoonstelling al gesloten nadat zes jonge mannen enkele kunstwerken vernielden en met graffiti besmeurden. Bij hun arrestatie zeiden ze dat ze orthodoxe gelovigen waren die zich in hun geloofsbeleving gekwetst voelden.

Onder de kunstwerken bevond zich onder meer een ikoon met in plaats van het gelaat van een heilige een gat waardoor bezoekers hun hoofd konden steken, zodat ze zichzelf even een heilige konden voelen. Een kunstwerk van de bekende Soz-Art-kunstenaar Aleksandr Kosolapov uit New York toonde het Coca-Cola-logo met daarnaast het gezicht van Jezus Christus en de woorden `Dit is mijn bloed'. Kosolapov experimenteert al jaren met het Coca-Cola-logo en is hier nog niet eerder om gekritiseerd. Andere kunstenaars drapeerden bontgekleurde lampen om de afkorting ROK (Russisch-orthodoxe kerk).

Behalve museumdirecteur Samodoerov kreeg ook diens assistent Ljoedmila Vasiljovskaja een boete van honderdduizend roebel. Samodoerov zei dat hij een zwaardere straf zou hebben gekregen als de Russische ombudsman voor de mensenrechten niet zijn invloed had aangewend. De directeur gaat in hoger beroep tegen de straf.

De Russisch-orthodoxe kerk is erg machtig in Rusland en onderhoudt nauwe banden met de huidige regering. Zowel atheïsten als religieuze minderheden beklagen zich daar regelmatig over. Medestanders van Samodoerov menen dat de kerk de rol van de vroegere Communistische Partij aan het overnemen is voor wat de inperking van artistieke vrijheid betreft.