Bejaarde arts mag doorwerken

Een bejaarde huisarts mag zijn praktijk uitoefenen, zolang hij zijn werk goed doet. Dit heeft de Commissie Gelijke Behandeling gisteren bepaald in een geschil tussen de huisarts en een zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid wilde geen contract meer afsluiten met de Amsterdamse huisarts Nico van Hasselt (81). Het geschil tussen de zorgverzekeraar en de huisarts loopt al tien jaar. Zorg en Zekerheid sluit geen contracten af met huisartsen ouder dan 70 jaar, omdat de kans dat een oudere huisarts fouten maakt volgens zorgmanager Alfred Kok van de Leidse verzekeraar te groot is. Bovendien, zo heeft de zorgverzekeraar tegenover de Commissie verklaard, zou het hanteren van een leeftijdsgrens ,,de doorstroming van huisartsen'' bevorderen. Kok zegt dat Van Hasselt de enige huisarts is bij Zorg en Zekerheid die na zijn zeventigste werkt.

Van Hasselt laat weten dat hij vóór 1 april een normaal contract wil en een schadevergoeding van 10.000 euro eist voor de vijf jaar dat hij gratis werkte. Van Hasselt heeft ongeveer 2.000 patiënten, waarvan er 25 verzekerd zijn bij Zorg en Zekerheid.

Sinds vorig jaar mei bestaat er een wet tegen leeftijdsdiscriminatie bij arbeid. Bij klachten kan de Commissie Gelijke Behandeling ingeschakeld worden. De commissie meent nu dat de beroepsgroep de kwaliteit van de huisartsenzorg afdoende bewaakt.

Vorige week stelde de commissie bij een soortgelijke zaak een zorgverzekeraar in het gelijk. Die zou een 70-jarige psychotherapeut niet hoeven betalen omdat er ,,een verband bestaat tussen de leeftijd van een beroepsbeoefenaar en de kwaliteit van zijn beroepsuitoefening.''