Balkenende trekt kwalificatie `fout gedrag' in

Premier Balkenende heeft gisteren onder druk van PvdA, SP en GroenLinks zijn politieke oordeel over de Eerste Kamer bijgesteld. In debat met de Tweede Kamer verweet hij de senaat aanvankelijk ,,fout gedrag''. Hij doelde op de senaatsfracties van PvdA, SP en GroenLinks, die het uit de Grondwet halen van de benoeming van de burgemeester vorige week blokkeerden omdat zij tegen de daarop volgende wetswijziging waren, die tot invoering van de direct gekozen burgemeester zou leiden. De kwalificatie `fout gedrag' ging de linkse oppositie te ver. SP-leider Marijnissen hield Balkenende voor dat het hoogste oordeel in de democratie aan de volksvertegenwoordiging is. ,,U kunt zeggen dat u het er niet mee eens bent, of dat er sprake is van foute gronden. U kunt echter niet spreken van fout gedrag van de volksvertegenwoordiging.'' Bos (PvdA) spoorde Balkenende aan het debat ,,wel enigszins op niveau'' te blijven voeren. Maar het was GroenLinksleider Halsema die Balkenende wist te raken door te zeggen dat hij ,,zo mijn premier niet'' is. Dát wilde Balkenende graag veranderen. Hij veranderde `fout' alsnog snel in `onnavolgbaar'.