Actrice Juliette Lewis overtuigt door passie ook als rockster

Wat zal Juliette Lewis op dit moment genieten van haar leven. Nadat de actrice die beroemd werd met films als Natural Born Killers, Cape Fear en Kalifornia een concert had gezien van zangeres Blondie, werd ze zodanig besmet door het rock & roll-virus dat ze ter plekke besloot dat ook haar toekomst op het podium lag. Nu besluiten wel meer mensen dat, om vervolgens jarenlang hun droom vergeefs na te jagen in rokerige oefenruimtes en naar chloor stinkende buurthuizen.

Maar Juliette Lewis had op het moment dat ze het licht zag, geen slechte uitgangspositie. Als actrice had ze al een goedgevulde bankrekening en een wereldwijd bekend gezicht, twee ingrediënten die haar overstap naar het rocksterrendom stukken vereenvoudigden. De belangrijkste barrière die zij had te nemen, was het te verwachten verwijt dat haar muzikale carrière niets meer zou zij dan het speeltje van een verwende filmster die denkt dat ze de muziek `er ook nog wel even naast kan doen'.

Er is maar één manier waarop de actrice kan laten zien dat haar overstap naar de muziek er een is uit pure passie, en wellicht zelfs noodzaak: door te rocken tot ze erbij neervalt. En dat doet ze deze dinsdagavond tijdens het concert van Juliette & The Licks in de kleine zaal van Paradiso dan ook. Vanaf het moment dat Juliette Lewis het podium opkomt met een cartooneske vikinghelm op, tot het moment dat ze er weer vanaf gaat en met een weids armgebaar aangeeft dat ze het liefst het voltallige publiek zou knuffelen.

Juliette Lewis maakt de indruk dat iemand haar aan het begin van het concert een zetje heeft gegeven, en ze de rest van de show op zoek is naar het terugvinden van haar evenwicht, zo beweeglijk is ze. Ze springt, ze kreunt, ze schmiert; geeft haar gitarist een tedere omhelzing en slaat hem vervolgens met vlakke hand in zijn gezicht; elk gebaar, elke blik en elke stembuiging staat bol van de dramatiek. Ze heeft geen extreem krachtige of zuivere stem, maar compenseert dat ruimschoots door haar volstrekte overgave en haar aanstekelijk werkende bezieling.

De punkrockers die met haar op het podium staan, zetten met strakke gitaarriffs, drijvende baslijnen en voortstomende drums een overdonderende show neer, waarbij er zo nu en dan eentje zijn gitaar op zijn hoofd legt, en zo hoort dat. Het is voor Juliette Lewis een zegen dat ze zo'n energieke en strak spelende band achter zich weet, aan de andere kant mogen ook de muzikanten zich in hun handen knijpen. Met haar theatrale manier van zingen en haar tomeloze energie, is het Juliette Lewis zelf die het optreden naar een hoger plan trekt. Het kan natuurlijk zijn dat ze alleen maar acteert dat ze rockster is. Maar dat doet ze dan wel op een verdomd overtuigende manier.

Concert: Juliette and The Licks Gehoord: 29/3, Paradiso, Amsterdam

    • Saul van Stapele