ABN Amro doet bod op Italiaanse bank

ABN Amro heeft een bod uitgebracht op de Italiaanse bank Banca Antonveneta. Met de overname krijgt ABN Amro naast Nederland een tweede thuismarkt in Europa.

ABN Amro heeft het bod van 6,3 miljard euro in contanten vanmorgen bekendgemaakt. De bank had al 12,7 procent van Antonveneta in handen.

Antonveneta, dat actief is in het noorden van Italië en rondom de hoofdstad Rome, heeft ruim duizend vestigingen voor de circa 1,5 miljoen Italiaanse klanten. ABN Amro ziet goede kansen om te groeien in het land, omdat de banksector daar relatief onvolwassen is in vergelijking met de rest van Europa. In Italië hebben relatief weinig consumenten een lening of hypotheek in vergelijking met de rest van Europa.

De overname is omstreden omdat de president van de Italiaanse centrale bank A. Fazio tegen buitenlandse overnames van Italiaanse banken is en een veto kan uitspreken. Tot dusver is geen enkele Italiaanse bank volledig in handen van een buitenlandse branchegenoot.

ABN Amro heeft nu een verzoek bij de centrale bank ingediend of het Antonveneta mag overnemen. Volgens financieel bestuurder van ABN Amro T. de Swaan is van tevoren niet met Fazio over dit bod gepraat, maar gaat hij ervan uit dat de centrale bank geen politieke maar alleen toezichthoudende overwegingen zal betrekken bij het oordeel. ,,Dat staat in de Europese regelgeving'', zegt De Swaan. ,,Wij gaan ervan uit dat de centrale bank daar niet van zal afwijken.''

Het bod van ABN Amro ligt 6,9 procent hoger dan de slotkoers van Antonveneta gisteren. ABN Amro financiert het bod met een uitgifte van maximaal 135 miljoen nieuwe aandelen, waar de bank circa 3 miljard euro mee wil ophalen. ABN Amro doet het bod gestand als het meer dan de helft van de aandelen weet te bemachtigen.

Volgens Italiaanse media zou de Italiaanse bank Banca Popolare di Lodi (BPL) eveneens Antonveneta willen overnemen. ,,Het is altijd mogelijk dat deze bank een tegenbod doet'', zegt De Swaan. ,,Maar wij zijn van mening dat 25 euro per aandeel een goede prijs is, waar alle aandeelhouders tevreden mee kunnen zijn.''

Beleggers reageerden negatief op het bod. De beurskoers van ABN Amro daalde na de bekendmaking met een aantal procenten, en stond rond het middaguur 2,4 procent lager dan gisteren. De bank is daarmee de grootste daler van de 25 grootste Nederlandse beursfondsen.

ABN Amro verwacht dat de overname na een jaar zal gaan bijdragen aan de winst. Een sanering onder het Italiaanse personeel sluit de Nederlandse bank niet uit. ABN Amro heeft sinds 1995 een belang in Antonveneta. Daarnaast heeft de bank een klein belang in een andere Italiaanse bank.

hoofdartikel: pagina 7

achtergrond: pagina 17