Windows in `kale' versie voor EU

Microsoft brengt in Europa een speciale versie van het Windows-besturingsprogramma uit zonder Mediaplayer. De Windows-versie zal in Europa verkocht worden onder de naam `Windows XP Home Edition N' – waarbij de N staat voor not with Mediaplayer. Dit maakte Microsoft gisteren bekend.

Microsoft werd het gisteren met de Europese Commissie eens over de naam voor een speciale versie van het programma. Daarmee is een klein stapje gezet in de oplossing van het conflict tussen de Commissie en de Amerikaanse softwaregigant over misbruik van zijn dominante marktpositie.

De Commissie had Microsoft vorig jaar maart bevolen een versie van Windows zonder Mediaplayer op de markt te brengen om concurrenten, zoals Real Networks en Apple, op de markt voor audio- en videosoftware een kans te geven.

Ook aan de professionele versie van Windows XP wordt de letter N toegevoegd. De Europese Commissie had eerder andere namen afgewezen, omdat deze niet neutraal zouden zijn.

Een woordvoerster van de Commissie onderstreepte gisteren dat het probleem over een Windows-versie zonder Mediaplayer nog niet geheel is opgelost, omdat via markttesten nog de reacties van concurrenten worden gepeild. Deze zouden klachten hebben over de comptabiliteit van programma's met de `kale' Windows-versie.

Microsoft moet van de Europese Commissie bovendien interfacecodes prijsgeven om concurrentie mogelijk te maken op de markt voor computers in kantoornetwerken. Vorige week werd bekend dat de Commissie ontevreden is over de door Microsoft aan haar verstrekte informatie, die nodig is om te beoordelen of de softwaregigant deze maatregel goed uitvoert. Bovendien zou Microsoft voor het vrijgeven van interfacecodes te veel geld voor licenties vragen aan concurrenten, terwijl makers van open software (zoals Linux) zouden worden uitgesloten. Als Microsoft onvoldoende meewerkt kan de Commissie een dwangsom opleggen van maximaal 5 procent van de dagelijkse wereldomzet, tot 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) per dag.

Microsoft kreeg in maart 2004 wegens misbruik van zijn dominante marktpositie van de Commissie een boete van 497 miljoen euro. Microsoft vroeg aan het Europese Hof opschorting van alle sancties zolang geen vonnis ten gronde is gewezen, maar dat verzoek werd in juli 2004 afgewezen.