Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met de Duitse Doris Glück over haar boek Monddood, ik was de vrouw van een terrorist waarin zij haar huwelijk beschrijft met haar Egyptische man die verandert van een ingeburgerde echtgenoot tot fanatiek jihad-strijder. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Vandaag bestaat deze actualiteitenrubriek twaalfeneenhalf jaar. Ze besteedt aandacht aan de aardbeving op de Indonesische eilanden Nias en Sumatra, de hervormingsplannen van VN-chef Kofi Annan voor de Verenigde Naties en reacties op het het paasakkoord van D66. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Het schnabbelcircuit. Uitzending over de schnabbelaars uit de wereld van het variété, in dorpshuizen, theaterzaaltjes en het café, in de periode van vlak na de Tweede Wereldoorlog toen er nog geen televisie was. Vanavond met Bueno de Mesquita, musicus Tonny Eyk, kunstfluiter Jan Tromp, goochelaar Dick Harris en vele anderen. Ned.3, 20.50-21.25u.

Hitler's vrouwen: Leni Riefenstahl. Aflevering in een serie portretten van vrouwen die een belangrijke rol in het Derde Rijk hebben gespeeld behandelt de onbuigzaamheid van Hitlers favoriete filmregisseur Leni Riefenstahl. Na de oorlog bleef ze actief als cineaste en fotografe tot ze in 2003 op 101-jarige leeftijd overleed. Canvas, 22.40-23.35u.

AMUSEMENT

Tv show in naam van Oranje. Special in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Gesprekken met de presentatoren van de Postcode Loterij Carolien Tensen, de Bankgiro Loterij Marc Klein Essing en de Sponsor Loterij Daphne Deckers. Ned.2, 20.30-21.25u.

SAMENLEVING

Premtime. Aandacht voor de zelfmoordpogingen van bijna honderd Hindoestaanse jongeren in Den Haag, kritiek op het stopzetten van hulp aan Antillianen in Den Helder en inburgeren bij ADO Den Haag. Ned.3, 21.25-22.00u.

FILM

I Love You to Death (Lawrence Kasdan, 1990, VS). Op ongelooflijke, maar waar gebeurde geschiedenis gebaseerde, krankzinnige komedie moet het vooral hebben van Kevin Kline en Tracey Ullman. Overspelige pizzabakker valt ten prooi aan moordaanslagen door bedrogen echtgenote. Bijrol van River Phoenix. RTL5, 20.30-22.20u.

Filmpje! (Paul Ruven, 1995, Nederland). Aan elkaar gepaperclipte sketches met Paul de Leeuws creaties Bob en Annie de Rooy waren destijds goed voor 1 miljoen bioscoopbezoekers. Afwisselend flauw, vervelend en grappig. Ook Willeke Alberti, Pleuni Touw. SBS6, 20.30-22.35u.

Jurassic Park III (Joe Johnston, 2001, VS). Deel drie in succesrijke filmserie biedt leerzaam entertainment van de bovenste plank. Mix van mechanische en computeranimatie levert een volstrekt overtuigende ervaring op. De velociraptors hebben veren gekregen en er is een nieuwe topschurk: de spinosaurus, gevaarlijker dan de tyrannosaurus rex. Veronica, 20.30-22.10u.

Marathon Man (John Schlesinger, 1976, VS). Opwindende thriller waarin Dustin Hoffman slachtoffer wordt van de uit Uruguay

afkomstige ex-nazi Laurence

Olivier. Ingewikkelde plot, die

onder meer de klassiek geworden marteling in een tandartsstoel

bevat. Pauline Kael omschreef de film als ,,een joodse wraakfantasie'. Ook met Roy Scheider.

BBC1, 0.50-2.55u.

Son of Flubber (Robert Stevenson, 1963, VS). Vervolg op The Absent-Minded Professor is andermaal familiekomedie met Fred MacMurray als uitvinder van `vliegend rubber'. Morgen, BBC2, 12.00-13.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met documentairemaakster Mirjam Marks over haar portret van een meisje uit de Haagse Schilderswijk dat morgen op Nederland 3 wordt uitgezonden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerst uur teksten van Wim de Bie, Tsead Bruinja, Christophe Vekeman en Désanne van Brederode. Muziek van Boyd Small. In het tweede uur een gesprek met auteur en kunsthistorica Floortje Louter in Leeuwarden over parkeergarages die breken met de traditie van donker, benauwd laag en bedompt. 747AM, 21.02-23.00u.

4FM. Opname van het optreden op donderdag 24 maart van de Portugese fadozangeres Ana Moura in de Meervaart te Amsterdam. Zij wordt begeleid door Daniel Pinto op akoestische bas, José Elmiro Nunes op gitaar en José Manuel Neto op de Portugese gitaar. Ana Moura brengt traditionele fado en is een nieuwe sensatie uit Lissabon. Radio 4, 22.50-24.00u.