Taiwanees protest tegen Chinese wet

Enige honderdduizenden mensen hebben zaterdag in de Taiwanese hoofdstad Taipei gedemonstreerd tegen een nieuwe Chinese wet die een afscheiding van Taiwan van het vasteland van China verbiedt.

De twee weken geleden door het Chinese Volkscongres aangenomen wet legaliseert militair ingrijpen door Peking in het geval Taiwan zich formeel onafhankelijk verklaart.

,,Wat willen we van China? Vrede'', scandeerden naar schatting tussen de kwart miljoen en de één miljoen demonstranten. Tegen het einde van de demonstratie lieten de deelnemers een gigantische opblaas-zeeëgel leeglopen. De vele rode stekels van het dier moesten de ongeveer zevenhonderd kruisraketten voorstellen die China op Taiwan gericht houdt.

De Taiwanese president Chen Shui-bian liep wel mee in de door niet-gouvermentele organisaties georganiseerde tocht, maar hij hield geen toespraak omdat hij de communistische leiders in Peking niet verder wilde provoceren.

De nationalistische oppostitiepartij KMT, die tegen formele onafhankelijkheid is, vaardigde gisteren juist een delegatie af naar China in een poging de sinds de aanname van de wet sterk opgelopen spanningen tussen Taiwan en China te verkleinen.

De `anti-afscheidingswet' formaliseert het Chinese standpunt dat Peking het recht heeft militair in te grijpen als het de facto als onafhankelijke staat functionerende eiland Taiwan zich formeel zou afscheiden van China. China is bang dat de huidige Taiwanese president Chen Shui-bian zal proberen om vóór zijn laatste ambtstermijn, die in 2008 afloopt, tot afscheiding te komen.

De staatsgecontroleerde Chinese media veroordeelden de demonstraties unaniem. ,,De samenzwering van krachten die voor afscheiding zijn met de bedoeling om het publiek voor de gek houden en de spanningen aan te wakkeren, tonen aan hoe noodzakelijk de anti-afscheidingswet juist is'', luidde het commentaar van de Engelstalige krant de China Daily.

Peking heeft via de staatsmedia geen beelden of foto's van de demonstratie getoond, en bij verslagen van BCC en CNN ging het televisiescherm in China op zwart.