Sony verliest octrooizaak Playstation

Sony moet een schadevergoeding van omgerekend 72 miljoen euro betalen aan een Amerikaans technologiebedrijf in een octrooizaak over de spelcomputer Playstation. Dat heeft een rechtbank in Californië het afgelopen weekeinde beslist. Bovendien moet het Japanse elektronicaconcern in de VS de verkoop van de spelcomputers stilleggen.

Technologiebedrijf Immersion in San Jose, Californië, verwijt Sony dat het bedrijf bij de productie van zijn spelcomputers een patent van Immersion schendt. Immersion ontwikkelt technieken om spelcomputers te laten trillen. Zo lijkt het alsof iemand die bijvoorbeeld een racespel speelt echt over een hobbelige weg rijdt. Immersion stapte in 2002 naar de rechter. Een federale rechtbank veroordeelde Sony in september vorig jaar tot het betalen van een schadevergoeding van 65 miljoen euro. Sony ging in beroep, maar moet nu een hogere vergoeding van 72 miljoen euro betalen.

Een woordvoerder van Sony zei gisteren dat het concern tegen de uitspraak in beroep gaat. In de tussentijd kan de verkoop van Playstations volgens Sony gewoon doorgaan.

Immersion bereikte in 2003 een schikking in een andere grote octrooizaak met Microsoft, producent van onder meer de spelcomputer Xbox. Microsoft betaalde 21 miljoen euro, inclusief circa 5 miljoen euro voor een aandeel van 10 procent in het bedrijf Immersion.