Soedan: arrestaties om Darfur

De Soedanese autoriteiten hebben voor het eerst de arrestatie gemeld van militairen en leden van veiligheidsdiensten op beschuldiging van moord op en verkrachting van burgers in de westelijke regio Darfur en het platbranden van dorpen.

De Soedanese minister van Justitie, Ali Mohammed Osman Yassin, zei tegen verslaggevers in de hoofdstad Khartoum dat in totaal 15 mensen zijn opgepakt wegens schendingen van de mensenrechten en dat zij onmiddellijk voor de rechter worden gebracht. Ze worden volgens hem beschuldigd van ,,verschillende misdaden. Die omvatten verkrachting, moord, brandstichting en andere zaken – verschillende soorten wreedheden''. De Amerikaanse regering reageerde koel. Khartoum heeft volgens een woordvoerder herhaaldelijk nagelaten mensen ter verantwoording te roepen wegens het begaan van oorlogsmisdrijven in Darfur.

De mededeling van minister Yassin houdt verband met de komende stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een resolutie die verdachten van oorlogsmisdrijven in Darfur voor het Internationaal Strafhof moet brengen. De stemming zal mogelijk morgen plaatshebben. Soedan verwerpt het idee van berechting van Soedanese staatsburgers door een internationaal hof met het argument dat zijn eigen justitieel systeem in staat is om verdachten te berechten.

,,Het is voor ons hoog tijd om ons te bewijzen en om te bewijzen hoe oprecht we zijn en hoe serieus de Soedanese rechterlijke macht deze taak kan uitvoeren'', zei Yassin. ,,Dit is het begin [..] Het is niet het einde''. Hij verklaarde dat de Soedanese autoriteiten ,,verkrachtingsmisdaden, schendingen van de mensenrechten, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden gaan onderzoeken''.

In de oorlog tussen rebellen en de Soedanese autoriteiten, gesteund door Arabische Janjaweedmilities, zijn de afgelopen twee jaar tienduizenden mensen gedood, in meerderheid burgers die het slachtoffer zijn geworden van de Janjaweed. De Soedanese regering heeft tot dusverre weinig gedaan om de Janjaweed aan banden te leggen.