Sharon over hindernissen Gazaplan

De Israëlische premier Sharon heeft twee grote, politieke hindernissen overwonnen die de ontruiming van de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook zouden hebben kunnen blokkeren.

Het Israëlische parlement zal vanavond met een kleine meerderheid de begroting voor 2005 goedkeuren, waardoor de val van de regering-Sharon op het nippertje wordt voorkomen. Gisteren verwierp een royale meerderheid van het parlement, de Knesset, met 72 tegen 39 stemmen een voorstel om over het Gazaplan een bindend referendum te houden.

De pogingen om Sharon ten val te brengen door de begroting af te keuren en een volksraadpleging te organiseren werden geleid door Knessetleden van Sharons eigen Likudpartij. Slechts 13 van de 40 Likudparlementariërs verdedigden Sharon. Zes Likudministers, onder wie die van Financiën en Buitenlandse Zaken, Netanyahu en Shalom, stemden ook voor een referendum. Vanaf het eerste moment dat dit wetsontwerp in de Knesset ter sprake kwam stond echter vast dat een meerderheid van links en religieus plus de kleine aanhang van Sharon aanvaarding zou kunnen tegenhouden.

Aanzienlijk meer problemen had de premier met het bijeensprokkelen van een meerderheid voor zijn begroting. Afwijzing zou automatisch hebben geleid tot vervroegde verkiezingen. Maar zaterdagavond kreeg Sharon de steun toegezegd van de grootste oppositiepartij, het elf Knessetleden tellende Shinui (Verandering). Deze partij is uit de regering gestapt uit protest tegen het subsidiëren van ultraorthodoxe scholen en instellingen. Maar Shinui wilde niet riskeren de schuld te krijgen van de val van Sharon en het daarmee gepaard gaande afstel van het Gazaplan, dat in juli zal worden uitgevoerd. Sharon paaide Shinuileider Lapid met 125 miljoen dollar voor het universitaire onderwijs en de gezondheidszorg.

Voor de kolonisten is de aanvaarding van de begroting en de afwijzing van het referendum een diepe teleurstelling. ,,Sharon heeft het volk niet laten beslissen en dat zal leiden tot een gewelddadige confrontatie en een burgeroorlog'', aldus Benzi Lieberman, de voorzitter van de overkoepelende organisatie van kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Na het wekelijks kabinetsberaad zei Sharon dat Israël doorgaat met de bouw van 3500 nieuwe huizen in Ma'ale Adumin, de grootste nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De premier beschouwt ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook en het uitbreiden van de verstedelijkte nederzettingen bij Jeruzalem en in het hart van de Westelijke Jordaanoever als één operatie die simultaan uitgevoerd moet worden. Sharon zei verzekerd te zijn van de steun van de VS. De Palestijnse premier Qurie noemde dit gisteren ,,totaal onbegrijpelijk'', omdat ,,een levensvatbare, democratische Palestijnse staat op deze manier onmogelijk gemaakt wordt.'' Hij citeerde hiermee president Bush.