Rivaliserende milities strijden in Somalië

Bij gevechten tussen twee rivaliserende milities in de Somalische stad Baidoa zijn dit weekend zeker vijf doden gevallen.

De milities worden geleid door krijgsheren die allebei zitting hebben in het Somalische overgangsparlement. Ze zijn het oneens over de vestigingsplaats van de overgangsregering en over de rol van het buurland Ethiopië in het vredesproces.

De strijd tussen de twee milities weerspiegelt de grote verdeeldheid in regering en parlement. President Abdullahi Yusuf heeft voorgesteld om de regering te vestigen in Baidoa en in Jowhar, 80 km ten noorden van Mogadishu, omdat de hoofdstad te gevaarlijk zou zijn. Hij wil ook dat Ethiopische soldaten deel uitmaken van een vredesmacht in Somalië. De president wordt gesteund door krijgsheer Hassan Mohamed Nu Shargudud wiens militie in botsing kwam met de strijdgroep van Mohamed Ibrahim Habsadeh. Habsadeh behoort tot de vleugel binnen regering en parlement die Ethiopië als aartsvijand beschouwt.

Radicale moslimgeestelijken in Mogadishu kondigden in het paasweekend aan dat ze elke vredesmacht die in de hoofdstad wordt gelegerd, zullen bestrijden.