Politiepost

Langzaam sijpelt het nieuws in woonwagenkamp De Kievit door. De rechter heeft zojuist bepaald dat de politiepost bij de ingang van het kamp in de Rotterdamse wijk Beverwaard niet weg hoeft, zoals de kampers hadden gevraagd. ,,Wat doen we eraan?'' vraagt een man vanuit zijn auto aan Ron, die de contacten met de advocaat onderhoudt. ,,Ik ga 'm in de sloot kieperen'', zegt Ron.

Sinds drie maanden houdt de politie met een man of vier de kampers permanent in de gaten. Ter `normalisatie'. De agenten werken vanuit een hok op palen, met uitzicht op een groot bord `Welkom op strafkamp op stelten' dat de kampers hebben geplaatst. Daarop staat het reglement: `Personen en bezoekers van dit kamp kunnen nimmer aanspraak maken op enige vorm van privacy', en `Kinderen en huisdieren dienen altijd aangelijnd te zijn', en `Overlast en provocatie van de kampbewaarders dient men zich zonder tegenspraak te laten welgevallen'.

Het politietoezicht heeft het kamp ,,onleefbaar'' gemaakt, zeggen de bewoners. ,,Ze schijnen 's avonds naar binnen om te zien wie er bij je op de bank zit'', zegt bewoner Anna Lorse. Een man in het zwart rijdt in een zwarte auto vol kleding met vrouw en kind het terrein af. ,,Ik vlucht naar familie. Het is niet meer uit te houden.''

Er wordt intensief gesurveilleerd. Politieauto's rijden rondjes. Agenten wandelen door de twee straten met in totaal veertig huizen. Twee dienders stappen af op een groep mannen die op een terras witte wijn drinken. Een van hen zegt tegen de oudste agent: ,,Het is dat ik niet zo groot ben, maar anders zou ik mijn schouders onder die post zetten.'' Een ander: ,,Ik zal straks even mijn bazooka pakken.'' De agent: ,,Als je dat doet, zorg ik dat ik weg ben.'' Als het bericht is gekomen dat de post mag blijven, grijnst een bewoner tegen een agent: ,,Joh, ik ben blij dat jullie hier zijn. Voel ik me veilig. Als hier een boef komt, jaag jij hem weg.''

Burgemeester Opstelten besloot tot het plaatsen van de politiepost nadat er ,,bedreigingen en schermutselingen'' waren geweest. ,,Het moet duidelijk zijn dat er in deze stad op straat maar één de baas is, en dat is de politie'', aldus zijn woordvoerder. De problemen begonnen nadat zes gezinnen uit hun woning aan de Cortenbachsingel naast het woonwagenkamp waren gezet. Een deel van hen heeft nauwe banden met de kampers. Ze hadden hennep gekweekt. Er werden ramen ingegooid, er is brand gesticht en uitgezette bewoners zeiden op televisie dat zij ervoor zouden zorgen dat er nooit andere huurders in komen.

De rechter kan een politiepost billijken, om de bescherming van toekomstige bewoners te garanderen, zo stelde hij vorige week. Het verhaal gaat dat de kampers de burgermanswoningen voor hun eigen mensen willen hebben. ,,Helemaal niet waar'', zegt woordvoerder Ron. ,,Het is andersom. De gemeente heeft bepaald dat er geen mensen uit het kamp in die huizen mogen wonen.'' De bewoners van de straat beweren nergens last van te hebben. ,,We hebben nooit ruzie.''

    • Arjen Schreuder