Pechtold genoemd als minister D66

D66-leider Dittrich heeft drie kandidaten op het oog om Thom Graaf op te volgen als minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Vóór het D66-congres van aanstaande zaterdag zal hij de definitieve kandidaat-opvolger presenteren.

Dat heeft Dittrich dit weekeinde gezegd. Hij wil dat de D66-leden ,,het totale plaatje'' hebben voordat zij zich op het congres uitspreken over verdere deelname van hun partij aan de regeringscoalitie met CDA en VVD. Die staat bij D66 ter discussie na het aftreden van De Graaf, die tevens vice-premier was.

Dittrich wilde niet bevestigen dat onder de kandidaten om minister te worden D66-partijvoorzitter Pechtold is. Deze geldt in coalitiekringen in Den Haag als belangrijke en geschikte kandidaat. Een andere kandidaten die in D66-kringen wordt genoemd is Gerard Schouw, voormalig D66-voorzitter en nu senator.

Dittrich heeft weersproken dat hij zelf in de voorgaande weken op enig moment de wens heeft gehad in het kabinet plaats nemen. ,,Ik ben politiek leider van D66 en die hoort in de Tweede Kamer te zitten om het kabinet te controleren'', aldus Dittrich dit weekeinde.

Pechtold (39) is op dit moment burgemeester van Wageningen, en daarvoor wethouder in Leiden. Hij onderstreepte de afgelopen weken in interviews dat hij bij D66 begonnen is als assistent van De Graaf toen deze begin jaren negentig gemeenteraadslid in Leiden was.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe minister De Graaf ook zal opvolgen als vice-premier. Deze rol kan ook worden overgenomen door de enige overgebleven D66-minister, Brinkhorst (Economische Zaken). Brinkhorst nam dit weekeinde deel met de drie fractieleiders van de coalitie in de Kamer, premier Balkenende en vice-premier Zalm (VVD) deel aan het paasberaad. Brinkhorst en staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) beraden zich na het akkoord dat daar gesloten werd niet meer op hun positie, aldus Brinkhorst gisteren.

De Tweede Kamer zou vanmiddag een spoeddetat houden over het paasakkoord, op verzoek van de linkse oppositie.