Lokvenc redt Tsjechië in slotfase tegen taai Finland

In de WK-kwalificatiegroep van Nederland heeft Tsjechië zaterdagavond bijna duur puntenverlies geleden tegen Finland. Het duel in Teplice leverde zeven treffers op. Bij 3-3 voor Finland leek een verrassing in de maak. De Tsjechische doelman Cech voorkwam een vierde tegentreffers; aan de andere kant zorgde Lokvenc drie minuten voor tijd voor de 4-3 zege van de thuisploeg.

In de eerste helft kwam Tsjechië op een 2-0 voorsprong dankzij treffers van Baros en Rosicky leidde Tsjechië (zonder Koller, Galásek en Nedved) bij de rust met 2-0. Finland kwam na de pauze terug door een halve omhaal van Litmanen. Polak bracht de Tsjechen vervolgens op 3-1 en kopte de bal korte tijd later op de lat. Via treffers binnen zes minuten van Riihilahti en invaller Johansson kwam Finland weer langszij. Lokvenc werd de held van de Tsjechen.

Hekkensluiter Armenië, morgenavond in Eindhoven tegenstander van Nederland, behaalde de eerste groepszege. Andorra werd in Jerevan met 2-1 verslagen. Daardoor kwamen beide ploegen op vier punten uit zes duels. Met een prachtig afstandschot opende Hakobian namens de thuisploeg na een halfuur de score. Kort na de rust bracht Silva voor Andorra de gelijkmaker op zijn naam. Zeven minuten voor tijd besliste Khachatrian de wedstrijd.

In groep 4 van de Europese zone stelde Frankrijk teleur met een 0-0 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Zwitserland. In dezelfde poule kwam Ierland evenmin tot winst. In Tel Aviv behaalde Israël een zwaarbevochten 1-1 gelijkspel. Frankrijk, Ierland en Israël staan nog steeds gelijk. De Arabier Abbas maakte zaterdagavond de gelijkmaker voor Israël. Hij werd toegejuicht door dezelfde (joodse) bevolkingsgroep die hem eerder racistisch bejegende.

In groep 2 behaalde Europees kampioen Griekenland een 3-1 zege op Georgië. Na de tegentreffer van Asatiani scoorden Kapsis, Vryzas en Giannakopoulos voor de Grieken, die na een matige start de derde groepszege op rij behaalden. Koploper blijft Oekraïne. Turkije won met 2-0 van Albanië en bleef op twee punten van Griekenland.

In groep 6 behield Engeland de ongeslagen status. De ploeg van bondscoach Eriksson versloeg Noord-Ierland in Manchester met 4-0. De doelpunten kwamen na rust op naam van Cole, Owen, Lampard en een eigen treffer van Baird. Polen bleef, na een recordzege van 8-0 op Azerbeidzjan, op een punt van Engeland.

In groep 7 behaalde België de eerste zege in het vierde kwalificatieduel. De `Rode Duivels' versloegen Bosnië-Herzogovina in Brussel met 4-1. Mpenza (twee), Daerden en Buffel scoorden voor de Belgen, die nog een theoretische kans op WK-plaatsing hebben.

In de Zuid-Amerikaanse zone won regerend wereldkampioen Brazilië zondagavond met 1-0 van Peru. Kaká maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt. Door de benauwde zege bleef Brazilië tweede in de poule, op twee punten van koploper Argentinië, dat voor het eerst sinds 1973 bij Bolovia won. In La Paz werd het 2-1.

Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust en Nigeria zijn in Afrika de grote winnaars van de zesde speelronde in de WK-kwalificatiereeks. Deze vier landen gaan aan de leiding in hun groep, de enige plek die recht geeft op plaatsing voor de eindronde. Kameroen won thuis met 2-1 van Soedan en behoudt nog kansen in de poule met koploper Ivoorkust. Het onderlinge verschil is vier punten.