Lamsbout met rozemarijn

Er zijn diverse manieren om een groot stuk vlees klaar te maken. U kunt het in de oven zetten bij 225 graden Celsius en daarna de temperatuur verlagen naar 175 graden. Of u kunt het aanbraden en op lage temperatuur garen. Deze methode wordt veel door koks gevolgd. De voorbereidende stappen kunt u op elk moment van de dag doorlopen.

Dep het vlees met keukenpapier droog. Verhit de boter en de olie in een braadpan. Bak het vlees vlug rondom lichtbruin, neem het uit de pan en laat minstens 20 minuten of enige uren met rust. Ook aardappels en groenten kunnen met deze intervalmethode worden bereid. Was de aardappels, kook ze in de schil gaar en zet ze weg. Kook de schoongemaakte sperziebonen in 8 tot 12 minuten beetgaar; de tijd hangt af van de dikte. Spoel de bonen in een vergiet met water af tot ze koud zijn en bewaar ze afgedekt. Als u weer in de keuken terugkeert voor de finale handelingen, moet eerst de oven worden aangezet op 175 graden Celsius. Pers twee sinaasappels uit. Keep het vlees hier en daar in en steek in elke snee wat rozemarijn en een halve teen knoflook. Verwarm het bakvet van de bout met het sinaasappelsap en de wijn. Leg de bout in een braadslee, giet er de sinaasappeljus en strooi er een eetlepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes over. Laat het vlees in de oven in ongeveer 45 minuten rosé worden. Lepel tussentijds wat braadvocht over de bout en strijk er 10 minuten voor tijd een lepel honing over. Neem het vlees uit de braadslee, verpak het in folie en laat het een kwartier rusten. Schenk de jus, desgewenst door een zeef, in een pannetje. Breng de jus op smaak met zout, peper en eventueel honing. Snijd de aardappels in stukken en bak die in boter of olijfolie bruin. Strooi er zeezout over. Roerbak de sperziebonen in boter, met of zonder spekjes, tot ze warm zijn. Serveer de bout op een schaal, gegarneerd met plakken van de derde sinaasappel.

Morgen: spelt

    • Annelène van Eijndhoven