Het beeld

Met kruimels zou staatssecretaris Van der Laan (D66, Media) geen genoegen nemen in de onderhandelingen. Gisteren bood ze voor de camera's van het NOS Journaal en RTL Nieuws een toelichting op het bereikte paasakkoord. Het lijkt te gaan om een betere herkenbaarheid van de publieke omroep, door twee maatregelen waar het CDA zich dus niet meer tegen zal verzetten. In de eerste plaats worden de netmanagers de baas, onder wie voormalig D66-fractiemedewerker Lennart van der Meulen, die nu de benoemde burgemeester is van Nederland 3. De omroepen mogen over enkele jaren nog slechts programma's aanbieden, de netcoördinatoren kiezen, programmeren en beslissen. De tweede maatregel geldt een algeheel verbod op zuiver amusement bij de publieke omroep.

Omdat voor de definitie van programmacategorieën in Hilversum nogal bizarre regels bestaan, legden de verslaggevers Van der Laan enkele voorbeelden voor. Over AVRO's Sterrenslag, Love letters en ,,dingen met loterijen en zo'' schonk de bewindsvrouw duidelijkheid: ,,Ik schat in dat dat wat minder logisch is, ja.'' Voor dramaseries geldt even duidelijk: ,,Dat is geen amusement, dat is cultuur!'', evenals voor een programma rond volkszanger Jan Smit: ,,Dat is muziek, dus cultuur.'' Ernstige twijfel geldt haar oordeel over Boer zoekt vrouw, de datingshow die de productiepoot van RTL vervaardigt voor de KRO: ,,Dat is een moeilijke, maar het is wel echt KRO'', alsof de omroepidentiteit er in het nieuwe systeem nog veel toe zou doen.

Zeer onthullend was de categorisering door de staatssecretaris van de grootste hit van Nederland 3, de VARA-amusementsshow met satirische onderdelen Kopspijkers: ,,Dat is opinievorming! Heel veel mensen baseren een oordeel over wat er allemaal gebeurt, vooral in de politiek, op wat ze zien en meemaken bij Kopspijkers.''

Niet horen, maar ,,zien en meemaken''. In dit nieuwe beleid hoef je maar Frans Bauer in een loterijshow te zetten, of het is geen amusement meer. Maar nog idioter is het dat een politica ronduit toegeeft dat de meningsvorming op televisie wordt bepaald door de grime van de typetjes en hun grappen aan de bar in Kopspijkers.

Dit weekeinde was het oordeel van de tekstschrijvers van het VARA-programma vernietigend voor PvdA-coryfee Ed van Thijn. Sippend aan een whisky zat `Thom de Graaf' (Peter Heerschop) `thuis' na te praten, terwijl de senator door de brievenbus `boontje komt om zijn loontje!' riep en buiten een lange neus maakte.

Oppositieleider Wouter Bos verdedigde zich vrijdag soeverein en ontspannen bij Barend & Van Dorp (RTL4). Columnist Ronald Plasterk toverde zondag in Buitenhof (Ned.3) een levende rat uit zijn zak om afscheid te nemen van D66 (,,Zeg maar dág, Laurens-Jan!''), maar dat hebben niet veel mensen gezien en meegemaakt.

Tegen de evenementencultuur en kijkcijferterreur heb ik de staatssecretaris nog niet horen fulmineren. Pas als er netmanagers zijn benoemd die minder op kijkcijfers letten dan de huidige omroepbonzen, ben ik gerust op deze `overwinning' van D66.

    • Hans Beerekamp