Engelsman domineert bij NK snooker

De beste snookerspeler van Nederland is uit Engeland afkomstig. Deze Stefan Mazrocis streeft naar een plek in de wereldtop. ,,Natuurlijk is het NK een uitdaging voor mij.''

Titelhouder Stefan Mazrocis deed bij het NK snooker in het weekeinde wat van hem mag worden verwacht. In Ridderkerk bleek de 37-jarige snookerspeler van Britse afkomst evenals vorig jaar een maatje te groot voor de Nederlandse concurrentie. Zonder in grootse vorm te verkeren versloeg Mazrocis gisteren in de finale Gerrit bij de Leij met 5-2.

Mazrocis, zoon van een Britse moeder en Letse vader, komt uit Leicester en woont inmiddels acht jaar in Nederland. Als ingezetene mag hij uitkomen voor Nederland en deelnemen aan NK's. In tegenstelling tot de Nederlandse spelers speelt de inwoner van Noordwijk in de `main tour', het profcircuit van de World Snooker Association (WSA) met de beste 128 snookerspelers van de wereld.

Ondanks het kwaliteitsverschil had Mazrocis, die in Engeland opgroeide met snookergrootheden als Stephen 'The Boy Wonder' Hendry en Peter Ebdon, zijn tweede Nederlandse titel naar eigen zeggen niet cadeau gekregen. ,,Natuurlijk is het voor mij een uitdaging om op het NK te spelen. Het was geen makkelijk toernooi. De finale tegen Gerrit was de grootste test. Gerrit is een topspeler. He can get to the top of the game'', stak Mazrocis de verliezend finalist een hart onder de riem.

Behalve Bij de Leij, Europees juniorenkampioen in 1999, ziet Mazrocis wel meer goede ,,semi-profs'' in Nederland. ,,Het niveau is behoorlijk goed in Nederland en het gaat langzaam omhoog''. Volgens Mazrocis bevindt de Nederlandse snookertop zich op de grens tussen het semi-professionele en professionele circuit. ,,De jongens spelen allemaal fulltime en zijn semi-prof. De komende paar jaar zou er wel eens een Nederlander kunnen doorbreken in het professionele circuit.''

Zo'n doorbraak zou een stimulans betekenen voor de snookersport in Nederland, weet persvoorlichter Peter de Brie van de snookersectie van de biljartbond. De Brie schat het aantal Nederlanders dat regelmatig snooker speelt op 100.000, terwijl er ongeveer 2.500 snookeraars bij de biljartbond (40.000 leden) zijn aangesloten. ,,Het is te hopen dat er eens een Nederlander met zijn snufferd op de BBC komt. We hebben iemand nodig die doorbreekt op topniveau en de andere spelers een zetje geeft. Interesse in snooker is er wel in Nederland, maar de stap naar wedstrijdniveau is te groot.''

Voorlopig is de voortrekkersrol weggelegd voor Mazrocis, de enige speler op Nederlandse bodem die het ooit opnam tegen de Britse snookermiljonairs op het WK voor profs. De Brie: ,,Het verschil tussen Stefan en de rest van Nederland is zijn ervaring op hoog niveau. Hij kan beter onder druk spelen en heeft meer scoringsvermogen dan de anderen. Hij is de enige die regelmatig breaks van zeventig haalt. Hoe lang Stefan nog doorgaat, weet ik niet. Dat hangt ook af van zijn honger.''

Voor het feit dat Mazrocis nooit echt tot de wereldtop is doorgedrongen wil hij de problemen met zijn ogen niet als excuus opvoeren. Maar toch. ,,Ik heb jaren lang problemen gehad met focussen. Ik heb alles geprobeerd. Lenzen, speciale snookerbrillen, drie chirurgische ingrepen. Niks hielp. Twee maanden geleden heb ik een laseroperatie ondergaan. Mijn zicht is dramatisch verbeterd. Het is alsof ik aan een nieuwe loopbaan begin.''

Mazrocis heeft geen speciale snookerbrillen – model Elton John – meer nodig, verzekert hij. ,,Behalve als het licht slecht is.'' Zoals gisteren tijdens de finale in de wat schemerige zaal van sportcentrum Reyerbos in Ridderkerk, toen hij moeizaam startte en na twee verloren frames zijn bril toch maar opzette. ,,Vreselijk'', vond Mazrocis zijn spel in de eerste frames. De finale van het NK was, mede door de stroeve tafel, wat hem betreft zeker geen graadmeter voor zijn niveau.

De Europees kampioen van 1988 staat momenteel op plaats 93 in de top-128 van profbond WS en noemt een plaats bij de top-32 op termijn ,,realistisch''.

Met dagelijkse trainingen van ,,vijf tot zeven uur'' bij zijn club Jumbo in Warmond werkt Mazrocis, in het bezit van de A-status en bijbehorende toelage van sportkoepel NOC*NSF, keihard aan zijn comeback in het profcircuit. Of hij de sportieve ambiance en het publiek in zijn geboorteland, waar snooker razend populair is, niet mist? ,,Ik vind het niet erg dat ik dat achter me heb gelaten. Ik blijf hier wonen. Dit is nu mijn thuis. Naar Engeland ga ik voor vakantie. Ik houd van Nederland. De mensen gaan hier meer relaxed met de regels om. Nederland is niet zo'n ouderwets land als Engeland.''

    • Pieter de Vries