Eerst een blessure, dan de verzekering

Na de blessure van Martijn Meerdink besloot AZ zijn spelers van het Nederlands elftal voortaan te verzekeren.

Voor hofleveranciers van het Nederlands voetbalelftal is het gebruikelijk een verzekering af te sluiten voor spelers die worden geselecteerd voor de nationale ploeg. Zo zijn internationals tot maximaal een half jaar extra verzekerd bij langdurige blessures die worden opgelopen in dienst van Oranje. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord sloten een aanvullende verzekering af via de Eredivisie CV.

Het succesvolle AZ stond met Ajax de meeste spelers af aan het Nederlands elftal voor de duels met Roemenië en Macedonië. Keeper Henk Timmer, Jan Kromkamp, Joris Mathijsen, Denny Landzaat en Martijn Meerdink werden opgeroepen door bondscoach Marco van Basten. De Alkmaarders besloten voor de vijf spelers geen verzekering af te sluiten. Alsof de duivel ermee speelde raakte Meerdink ernstig geblesseerd tijdens de training. Eind vorige week besloot AZ alsnog een verzekering af te sluiten.

Waarom?

Martin van Geel, directeur voetbalzaken AZ: ,,In het verleden bestond er geen speciale verzekering voor voetballers die worden geselecteerd voor het Nederlands elftal. Het risico was dus altijd voor de club. Een aantal verenigingen heeft dat aangekaart bij de KNVB en die heeft zo'n verzekering in het leven geroepen. Het geld dat wordt uitgekeerd komt van de premies die je als club betaalt. De verzekering sluit je af via de Eredivisie CV en daarachter zit een mij onbekende verzekeringsmaatschappij.''

Waarom sloot AZ in eerste instantie geen verzekering af?

,,In allerlei media zijn daarover totale onwaarheden gemeld. Wij besloten het risico te nemen, net als we dat in Nederlandse competitie doen. Ook voor wedstrijden in de eredivisie is het mogelijk je spelers te verzekeren. Dat hebben we ook niet gedaan en bij mijn weten zijn er ook niet veel clubs die dat wel doen. De premies zijn vrij hoog en na afweging besloten we om ook voor het Nederlands elftal dat geld liever te houden.''

Toch heeft u de spelers tegen arbeidsongeschiktheids verzekerd.

,,Ja, het is triest om daar op deze manier toe te worden gebracht. Je ziet helaas aan Meerdink wat er kan gebeuren. We hebben inmiddels de vier andere internationals verzekerd. Ik vind niet dat een verzekering verplicht moet worden. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de clubs en met zulke premies moet je keuzes maken.''