Duitse schaamte over geweld

Duitsland is dit paasweekeinde in verlegenheid gebracht door misdragingen van voetbalsupporters in het Sloveense Celje. Tijdens en na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Slovenië zijn zaterdag vijftig Duitsers opgepakt. De voetbalbond DFB heeft aan het Balkanland excuses voor de incidenten aangeboden.

Duitsland maakt zich als organisator van het wereldkampioenschap van volgend jaar 2006 zorgen om de opkomst van nieuwe groepen hooligans. In Slovenië kwam het voor het eerst sinds Euro 2000 – toen ze in Charleroi op de vuist gingen met Engelsen – weer tot ernstige rellen met Duitse fans.

In Slovenië sloegen ze ruiten van restaurants en auto's kapot. Ook braken bij het stadion na de wedstrijd vechtpartijen tussen supporters van beide landen uit. Daarbij vielen enkelen gewonden. De gearresteerde supporters zijn zondag vrijgelaten.

Gerhard Mayer-Vorfelder, voorzitter van de Duitse voetbalbond, stelde dat Duitsland zich schaamde voor het gedrag van de fans. ,,Dit is een hele, hele trieste zaak'', sprak Mayer-Vorfelder.

De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann sprak ook zijn zorgen uit. ,,Als gastheer van het WK plaatst dit ons in een kwaad daglicht'', verklaarde de oud-international.

Het Duitse voetbal kampt ook vanwege een omkoopschandaal met een imagoprobleem. Afgelopen weekeinde werd bekend dat er weer een scheidsrechter in opspraak is geraakt. Vier scheidsrechters en veertien spelers worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het manipluleren van wedstrijden in het Duitse profvoetbal.