Dekker ook zeker van WK zwemmen

Bij absentie van de aan zijn rug geblesseerde Pieter van den Hoogenband eisten de Nederlandse zwemsters zondag, op de slotdag van de Dutch Open Swim Cup in Eindhoven, de hoofdrol op. Marleen Veldhuis (50 en 100 vrij), Inge Dekker (50 en 100 vlinder) en Chantal Groot (50 vlinder) dwongen een individueel start af voor de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter), eind juli in Montreal. Bovendien verbeterde het drietal, aangevuld met Hinkelien Schreuder, het veertien jaar oude wereldrecord (1.44,09) op de incourante 4x50 meter vrij: 1.39,15.

Van den Hoogenband had gehoopt zondag in zijn `eigen klotsbad' in Eindhoven alsnog te starten. Maar de olympische kampioen (100 vrij) bleef uit voorzorg aan de kant. ,,Met het oog op de training willen we geen risico nemen'', zei trainer Jacco Verhaeren.

Van den Hoogenband, al zeker van een WK-start op de 200 vrij, had zich voor eigen publiek officieel willen verzekeren van deelname aan het koningsnummer. Het bleek hem niet gegund, al maakte Verhaeren zich geen zorgen. ,,Ik ga er niet van uit dat er twee mensen onder de limiet komen.''

Topsportcoördinator André Cats wilde een van de startbewijzen echter niet zomaar toewijzen aan het boegbeeld van de Nederlandse zwemsport. VdH zal na de laatste dag van de NK (24 april) een `bespreekgeval' zijn. ,,Van een formele bond kun je niets anders dan een formeel antwoord verwachten'', schamperde Verhaeren. ,,Als we het nuttig achten zal Pieter nog een wedstrijd zwemmen, maar daar gaat onze voorkeur niet naar uit.''

Zonder Van den Hoogenband voorzagen Veldhuis en Dekker de driedaagse wedstrijd alsnog van enige glans. Hoewel de eerste is uitgegroeid tot een internationale topzwemster verbaasde de wereld- en Europees kampioene (50 vrij kortebaan) opnieuw met een persoonlijk record (54,74) op de 100 vrij. Opvallend was ook het optreden van Dekker. De 19-jarige Friezin dwong WK-deelname af op de 50 (26,77) en 100 vlinder (58,73).

Eindhoven wil in 2008 de Europese kampioenschappen langebaan (50 meter) in het volgend jaar te openen nieuwe zwembad organiseren. Voorwaarde is wel dat het toernooi in maart op de kalender komt. Het Nationaal Zweminstituur Eindhoven heeft dit tijdens de Dutch Open Swim Cup laten weten aan de directeur van de Europese zwembond (LEN), Laszlo Szakadati. ,,De EK zijn normaal in mei, maar wij vinden dat te dicht op de Olympische Spelen in Peking'', aldus een woordvoerder. Turijn is ook in de race.