De krul als lange neus

De meest gesloopte architect van Nederland: deze twijfelachtige eer valt Sybold van Ravesteyn (1889-1983) te beurt. Dat was voor hemzelf een drama, maar ook voor ons een verlies. Hij was de ontwerper van een aantal bekende en geliefde bouwwerken, zoals Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Centraal Station en de Dordrechtse schouwburg Kunstmin. Bovendien was hij in de Nederlandse architectuur van de vorige eeuw een boze, eigenwijze dissident, die heel bewust decoratieve krullen maakte in een tijd dat de Modernisten hun heil louter in de rechte lijn zochten. De krul als lange neus.

Over deze markante ingenieur-kunstenaar maakte de Rotterdamse filmer Koert Davidse een documentaire die vanavond te zien is op een door AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) georganiseerde avond in Zaal De Unie, samen met lezingen van architect Kees Rouw en architectuurhistorica Marinke Steenhuis. Van 20.00 uur live uitgezonden op internet (www.rotterdamstroomt.nl), een project waarvoor AIR subsidie heeft ontvangen. De film draait volgende maand in een aantal filmhuizen.

In zijn mooie en sympathieke portret laat Davidse ons kennismaken met zowel de architect als de persoon. Beiden komen tot leven in foto's, maquettes, tekeningen en bewegende beelden, en in de verhalen van mensen die hem en zijn werk kennen, onder wie oud-NRC-redacteur Max van Rooy, kunsthistoricus Erik de Jong, architect Kees Rouw en verscheidene nazaten. Er wordt een verband gesuggereerd tussen de opstandigheid waarmee hij zich tegen de heersende mode afzette, en het sociale isolement waarin hij raakte toen hij zijn vrouw van nette komaf en hun kinderen verliet voor het kindermeisje.

Van Ravesteyn bouwde een omvangrijk oeuvre op. Als architect van de Spoorwegen ontwierp hij een groot aantal stations en seinhuisjes, maar hij kreeg ook de opdracht voor het interieur van de koninklijke jacht `Piet Hein' in 1936. Later in zijn leven tekende hij het onvergetelijke Purfina-benzinestation bij Arnhem. School heeft hij nooit gemaakt, daarvoor was hij niet koersvast genoeg. Maar na het zien van deze film is zijn excentrieke oeuvre mij nóg dierbaarder geworden.

www.rotterdamstroomt.nl; live vanaf 20.00 tot ca. 22.00 uur in Zaal De Unie in Rotterdam.

    • Tracy Metz