Compromis over legitimiteit van parlement Kirgizië

In Kirgizië hebben na drie dagen van verwarring de nieuwe machthebbers en het eind februari en begin deze maand gekozen nieuwe parlement elkaar erkend.

Na de machtswisseling van vorige week donderdag weigerden aanvankelijk de nieuwe leiders van het land het nieuwgekozen parlement te erkennen, omdat bij de verkiezingen sprake was geweest van fraude en intimidatie. Het oude parlement koos een van de leiders van de oppositie, Koermanbek Bakijev, tot waarnemend president en premier. Het nieuwe parlement – waarin de aan de macht gekomen oppositie maar zes van de 75 zetels bezit – weigerde echter zich bij die situatie neer te leggen en beide parlementen kwamen bijeen, elk vergaderend in een andere zaal.

Uiteindelijk besloot het lagerhuis van het oude parlement zich te ontbinden; het deed een beroep op het hogerhuis datzelfde te doen en het nieuwe éénkamerparlement, ondanks de onregelmatigheden bij de verkiezingen, te erkennen. Vandaag ontbond uiteindelijk ook het hogerhuis zich. Het nieuwe parlement koos gisteren al Bakijev tot waarnemend staatshoofd en regeringsleider. Bakijev zei gisteren dat alle onregelmatigheden bij de verkiezingen van eind februari en begin maart geval na geval moeten worden onderzocht om de legitimiteit van het parlement te kunnen vestigen. Het gaat daarbij om de uitslag in rond twintig van de 75 districten.

Onduidelijk is of de achterban van de nieuwe machthebbers deze stap volgt. De volksopstand die de nieuwe leiders aan de macht bracht begon begin deze maand in de zuidelijke steden Osj en Dzjalalabad uit woede over de vervalsing van de verkiezingen. In Bisjkek betoogden gisteren een paar honderd aanhangers van de oppositie tegen het nieuwe parlement. Na een oproep van Bakijev gingen ze uiteen.

De vorige week verdreven president van Kirgizië, Askar Akajev, lijkt zich nog niet bij zijn val te hebben neergelegd. De nieuwe leiders eisen dat Akajev, die zich of in Rusland of in Kazachstan ophoudt, formeel aftreedt, maar dat weigert hij. In plaats daarvan probeert Akajev ,,de situatie te beïnvloeden'', zoals de nieuwe procureur-generaal, Azimbek Beknazarov, het gisteren uitdrukte. Details over wat Akajev eist gaf Beknazarov niet.