`Charles moet sorry zeggen'

De Britse kroonprins Charles kan volgende week vrijdag niet zomaar zijn oude geliefde Camilla Parker Bowles huwen. Eerst moet hij zich nederig verontschuldigen bij Camilla's voormalige echtgenoot voor het jarenlange overspel dat hij pleegde toen het echtpaar Parker Bowles formeel nog getrouwd was. Dat heeft David Stancliffe, bisschop van Salisbury en een van de meest gezaghebbende geestelijken in de anglicaanse kerk, in het paasweekeinde verklaard.

De eis van de bisschop is pijnlijk voor prins Charles, die volgens de regels te zijner tijd na zijn troonsbestijging zelf hoofd van de anglicaanse kerk wordt. Vooralsnog beperkte een woordvoerder van de prins zich tot de reactie: ,,Dit is een privé-zaak. We willen hierop geen commentaar geven.''

Volgens bisschop Stancliffe schrijven de regels van de kerk voor dat Charles boete moet doen voor het plegen van overspel. Dat kan door zich te verontschuldigen bij degenen die onder zijn ontrouw te lijden hebben gehad. De bisschop liet zich niet uit over de vraag in welke vorm dit moet worden gegoten. Bij andere gelovigen in een soortgelijke positie gebeurt dat meestal door een persoonlijk gesprek of per brief. Daarnaast wordt Charles geacht tijdens de kerkdienst de biecht af te leggen.

Als teken van goede wil hebben Charles en Camilla Andrew Parker Bowles en diens nieuwe echtgenote uitgenodigd voor hun huwelijk. Camilla en Andrew scheidden in 1995. Voordien had prins Charles al publiekelijk toegegeven dat hij overspel had gepleegd, al noemde hij Camilla niet bij naam.

Het is geen geheim dat de anglicaanse kerk lange tijd heeft aangehikt tegen de verbintenis tussen Charles en Camilla. Vooral het feit dat er sprake was van overspel vormde een beletsel. Bisschop Stancliffe heeft naar verluidt een belangrijke rol gespeeld bij het doorbreken van de impasse over het huwelijk. In februari maakten Charles en Camilla bekend dat ze op 8 april zouden trouwen.