Boek uit de handel na druk van VARA

Na juridische druk van de VARA heeft de uitgever van Het grote boek van de kleine feiten het boek voorlopig uit de handel genomen. Vandaag dient voor de rechtbank van Amsterdam het kort geding dat de omroep heeft aangespannen tegen Peter Smit, de auteur van het boek.

,,We wachten af wat de rechter zegt'', aldus de advocaat van uitgeverij The House of Books, E.Vilé. Smit moet zijn ,,misleidende'' en daardoor grievende uitspraken over VARA-ombudsman Marcel van Dam staken. Dat zegt de advocaat van de VARA, B.Le Poole. Smit schreef in het gewraakte boek, met de ondertitel Een bizarre verzameling lijstjes en wetenswaardigheden: ,,VARA-ombudsman Marcel van Dam veegde in 1971 het frisdrankmerk Exota van de kaart door in zijn tv-programma beelden van exploderende Exota-flessen te tonen. Later bleek dat de scènes in scène waren gezet''. Volgens Le Poole waren de beelden niet van Exota-flessen, maar van merkloze flessen en waren zij niet in scène gezet.

Ook memoreert Smit in zijn boek dat de broer van Van Dam oprichter was van Frumona, dat met Sisi een concurrerende frisdrank op de markt bracht. Hieraan is misleidend, zegt Le Poole, dat Smit verzwijgt dat in 1971 de broer van Van Dam al vijftien jaar dood was.

Van Dam noemde in het gewraakte televisieoptreden twee keer de naam Exota, en niet die van andere frisdrankproducenten. In 1996 oordeelde de rechtbank dat het ontploffingsfilmpje niet onrechtmatig was, maar het noemen van de naam Exota wel.