Bisschop roept op tot opstand

De Zimbabweaanse regering heeft gisteren woedend gereageerd op de oproep van een prominente aartsbisschop tot ,,een geweldloze volksopstand'' tegen het regime van president Mugabe. Een woordvoerder van regeringspartij (Zanu-PF) noemde de aartsbisschop van Zimbabwe's tweede stad Bulawayo, Pius Ncube, ,,een maffe, verstokte leugenaar''.

Voor de parlementsverkiezingen die donderdag worden gehouden moedigde Ncube Zimbabweanen aan de straat op te gaan om Mugabe uit het zadel te stoten. ,,Ik steun een geweldloze opstand, zoals die in de Filippijnen in 1986 of in Oekraïne'', zei hij tegen de Zuid-Afrikaanse zondagskrant Sunday Independent.

Daarmee uitte hij niet alleen kritiek op de regering van president Mugabe, die volgens analisten deze verkiezingen gaat winnen, maar ook op de grootste oppositiepartij, de Movement for Democratic Change (MDC). De partij van oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk laten weten niets te voelen voor massademonstraties. Tsvangirai vreest voor bloedvergieten en zegt het gevecht met Mugabe alleen volgens de regels van een rechtsstaat te willen aangaan.

Volgens Ncube is die houding te afwachtend. ,,Men is te soft met deze regering. We moeten moed verzamelen.''