Betoverend koor van dorpsstemmen

Tussen de groene heuvels draait een klein modeltreintje onvermoeibaar rondjes om een lieflijk dorpje met verlichte poppenraampjes. Zelfs door de koptelefoon heen is het ritmisch rommelen van de rails goed hoorbaar. Het oogt en klinkt uiterst vredig.

Maar niets is minder waar, fluistert een vriendelijke vrouwenstem ons in het oor. Haar stem vormt het begin van De Luistering, een `theaterexperiment', in feite een hoorspel, van het eigenzinnige jeugdtheatergezelschap Wederzijds.

De vrouw duwt ons met haar stem het groene landschap in, dat uit matrassen blijkt te bestaan. We krijgen een groen kussen en dito dekentje en mogen ons neervlijen aan de voet van het dorp. Het voelt wat onwennig met zo'n draadloos apparaat op het hoofd.

In het dorpje wonen Bel en Kaat, twee zussen, oorlogsvrouwen, de een is blijven zitten met een vaderloos kind, de ander met bergen frustratie. Stemmen van het dorp vertellen hun verhaal. Over Nelis, de vrijer van Bel, die op een dag niet thuiskomt. Over de harde hand van Kaat, die Bel steeds meer in haar greep krijgt, en over de muur door het dorp. Héél zacht zijn er de kinderen, die machteloos moeten toezien hoe het lot hun moeder vermorzelt terwijl de andere dorpelingen vroom naar de kerk blijven gaan.

Regisseur Marlies Cordia liet maar liefst elf acteurs de stemmen inspreken en koos een mooi tempo, rijk aan geluidseffecten. Het is op zichzelf al een betoverende ervaring om vijftig minuten te luisteren naar zo'n professioneel gedirigeerd stemmenkoor. Wat het koor vertelt, bedacht artistiek leider Ad de Bont. Hij schreef een tekst met veel krullen, met veel ,,kusjelief zusje'' en ,,zondagochtendbeierend''. Die stijl geeft het verhaal iets sprookjesachtig en houdt lang de gruwel onder de lieflijkheid verborgen. Maar het houdt het drama ook op afstand, als een verhaal dat zich afspeelt in een andere wereld, of op zijn minst een ander land. Daardoor dreef mijn aandacht voor de details uiteindelijk weg in het groene landschap. Maar het sprookjeseffect van de `luistering' bleef hangen, nog lang nadat de lichten in het poppendorpje doofden.

Voorstelling: De Luistering door Jeugdtheatergezelschap Wederzijds. Regie: Marlies Cordia. Tekst: Ad de Bont. Vanaf 10 jaar. Gezien/gehoord: 25/3, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 13/4. Inl. 020-6824854 of www.wederzijds.nl

    • Jowi Schmitz