Azië schrikt opnieuw van aardbeving

Zuidoost-Azië is gisteravond opnieuw opgeschrikt door een krachtige onderzeese aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. De schok veroorzaakte paniek in Atjeh en landen aan de Indische Oceaan, die op 26 december werden getroffen door een tsunami die naar schatting 280.000 mensen het leven kostte.

Na de beving van gisteren (van 8,7 op de schaal van Richter) bleef zo'n vernietigende vloedgolf uit. Het zwaarst getroffen is het eilandje Nias, voor de Sumatraanse westkust, waar zeker duizend inwoners werden bedolven onder het puin van hun huizen.

In de Atjehse steden Banda Atjeh en Lhokseumawe, die op tweede kerstdag zwaar werden getroffen door de zeebeving en de vloedgolf, brak na de schok grote paniek uit. Duizenden mensen gingen de straat op en wierpen zich op beschikbaar openbaar vervoer. Kilometerslange karavanen bewogen zich landinwaarts, zover mogelijk van zee. Toen er geen vloedgolf kwam, keerden de meesten terug naar hun huizen.

Het epicentrum van de beving lag 90 kilometer ten zuidoosten van Simeulue, een eilandje ten westen van Atjeh, even benoorden Nias. De eerste en zwaarste schok, om 23.09 uur plaatselijke tijd (18.09 uur Nederlandse tijd), werd gevoeld tot in Maleisië en Thailand. Zeven uur later volgde een naschok van 5,2 op de schaal van Richter.

Vice-president Jusuf Kalla van Indonesië schatte het aantal doden op Nias vanochtend op duizend tot tweeduizend. Die schatting was niet gebaseerd op het tellen van lichamen, maar op het aantal verwoeste huizen.

In Gunung Sitoli, de hoofdplaats van het regentschap Nias, zou ongeveer 70 procent van de huizen zijn ingestort. Op het tijdstip van de beving lagen de meeste eilandbewoners te slapen. De stroom op Nias is uitgevallen en de telefoonverbinding via landlijnen en gsm is verbroken. De regent van Nias, Bina Hati Bae, zei vanmorgen per sateliettelefoon dat hij het aantal slachtoffers op 300 hield.

De meeste inwoners van Gunung Sitoli, ook artsen en verpleegsters, zijn de heuvels ingevlucht. In verband met de ramp op Nias heeft president Susilo Bambang Yudhoyono zijn reis naar Australië en Nieuw-Zeeland uitgesteld. Hij formeerde vanmorgen een speciale rampencommissie, die rond het middaguur naar het gebied reisde. Het vliegveldje van Gunung Sitoli is zwaar beschadigd en kan de eerste week niet worden gebruikt. Vanochtend had alleen een Rode-Kruisteam het eiland over zee bereikt. De autoriteiten willen legerhelikopters inzetten, maar wegens extreem slecht weer op Nias was er vanmiddag nog geen geland.

Volgens legerbronnen in Atjeh veroorzaakte de beving een korte, noordwaartse vloedgolf van 3 meter hoog die Simeulue raakte en daar zware schade aanrichtte. Er zouden op dat eiland 25 doden zijn gevallen.

Onze correspondent in New Delhi voegt hier aan toe:

De Indiase regering liet gisteravond een officiële tsunami-waarschuwing uitgaan voor enkele zuidoostelijke deelstaten. De waarschuwing was vooral gericht aan de Andaman- en Nicobareilanden, Tamil Nadu en de andere deelstaten die op 26 december werden getroffen.

Het officiële alarm kwam gisteravond twee uur nadat de zeebeving voor de kust van Sumatra zich voordeed. De waarschuwing was afkomstig van de speciale controlekamer voor noodsituaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een eenheid die speciaal is opgericht na de tsunami van drie maanden geleden. Kustbewoners kregen het advies om in ieder geval zo'n 500 meter landinwaarts te trekken. Met inzet van politie en ambtenaren hebben de kustplaatsjes in de betrokken deelstaten, waar relatief veel vissers wonen, duizenden mensen weten te evacueren.

Ook in Sri Lanka, waar eveneens een tsunami-waarschuwing voor kustbewoners was uitgevaardigd, is het alarm inmiddels weer ingetrokken.

Bij de tsunami van drie maanden geleden vielen verreweg de meeste slachtoffers in Atjeh. Critici hebben geklaagd dat veel van de aandacht destijds is uitgegaan naar Atjeh, en niet naar het overwegend christelijke Nias. De beving van gisteren deed zich voor langs dezelfde breuklijn in de zeebodem als die van tweede kerstdag.

Onderzeese beving: pagina 5