Amusement bij publieke omroep weg

De Publieke Omroep mag van het kabinet vanaf 2008 geen programma's meer uitzenden die uitsluitend amusement zijn. De TROS, die veel amusement programmeert, voelt zich ,,verraden'' door het besluit.

In een toelichting op het zogenoemde paasakkoord, waarover coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zaterdag overeenstemming bereikten, zei staatssecretaris Van der Laan (media, D66) gisteren dat programma's als Sterrenslag en Love Letters zullen verdwijnen van de publieke netten. ,,Er mag nog wel gelachen worden bij de publieke omroep, maar amusement is geen doel meer op zich.'' Een ,,opiniërend'' programma als Kopspijkers hoort wel thuis bij de Publieke Omroep, vindt de staatssecretaris.

Het kabinet volgt met deze plannen de visie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In mei presenteert Van der Laan de verdere uitwerking van haar visie op de toekomst van het omroepbestel. Het kabinet moet het op enkele belangrijke punten nog eens worden. Bijvoorbeeld over de vraag of er reclame te zien moet zijn op de publieke omroep. Ook weet de staatssecretaris nog niet hoe omroepen moeten laten zien dat zij een achterban vertegenwoordigen.

In het akkoord staan ook enkele maatregelen die de macht van de afzonderlijke omroepen inperken. Zo krijgt de raad van bestuur meer zeggenschap over het programmeren van de zenders. Momenteel is al een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in behandeling dat regelt dat omroepvoorzitters alleen nog een adviserende rol krijgen.

De TROS is verbolgen over het kabinetsbesluit over amusement. Voorzitter K. van Doodewaerd zegt zich ,,verraden'' te voelen door de staatssecretaris. In december moest de omroep laten weten of ze in het bestel wilde blijven of niet. De TROS onderzocht toen de mogelijkheden voor een commerciële toekomst. De omroep zal nu opnieuw bezien of ze het bestel zal verlaten omdat ze wel amusement wil uitzenden: ,,Het is net als met kinderen. Je geeft ze niet alleen bruine boterhammen met oude kaas en spek, maar ook wit brood met jam.'' Voorzitter V. Keur van de VARA vindt dat de overheid nu op de stoel van de programmeur gaat zitten. ,,Dat de staatssecretaris met haar vinger langs programma's gaat en zegt `dat wel en dat niet', heeft me zeer verbaasd.''

De Raad voor Cultuur is evenmin te spreken over de kabinetsplannen. Raadslid Gerard Hulshof noemt de uitwerking ,,vaag en niet meer van deze tijd''.

PAASAKKOORD pagina 3