Acht medailles voor baanploeg

De Nederlandse ploeg heeft bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Los Angeles een record aantal medailles gewonnen. Theo Bos en Teun Mulder wonnen goud, drie keer werd zilver gehaald en drie keer brons.

De teamsprinters (Bos, Mulder en Tim Veldt), de achtervolgingsploeg (Levi Heimans, Jens Mouris, Peter Schep en Niki Terpstra) en het koppel Robert Slippens/Danny Stam veroverden zilver. Brons was er voor Yvonne Hijgenaar (500 m tijdrit en keirin) en de pas 19-jarige Levi Heimans op de individuele achtervolging.

De beide gouden medailles werden vrijdagnacht veroverd. Eerst was Bos de snelste op de kilometer tijdrit waar de Britten Queally en Hoy geen antwoord hadden op een Nederlands record: 1.01,165. Daarna was het de beurt aan Mulder, die op het onderdeel keirin zijn trucje van de twee rondes ervoor in de finale herhaalde: van ver `aangaan' en niemand meer langszij laten komen. Het onderdeel, waarbij een derny de sprinters op snelheid brengt, leverde de 23-jarige renner goud op.

Bos had zijn gouden medaille binnen, maar een dag later liet hij zich in de kwartfinale verrassen door de Australiër Dajka op het onderdeel sprint. ,,Onnodig, ja. Ik heb tactisch gefaald'', verklaarde de wereldkampioen van 2004. In de nieuwe competitie-opzet, met pas in de halve finales een best-of-three, is een foutje fataal. ,,Dat weet je, maar het blijft onnodig.''

Bos (21) werd in mei 2004 wereldkampioen op de sprint door in de finale de Franse titelverdediger Gane te verslaan. Bos haalde zilver bij de Olympische Spelen in Athene, waar de Australiër Bayley in de finale net iets sterker was. ,,De Spelen kwamen een jaar te vroeg. Ik heb nu het gevoel dat ik absurd veel harder ga'', zei Bos voorafgaande aan de WK.

Bos sloot de WK ondanks de uitschakeling op de sprint toch met een goed gevoel af, dankzij zijn gouden medaille op de 1 kilometer tijdrit. ,,De balans is positief. Voor mij en voor de ploeg.'' Hij gaat het volgend jaar anders doen op de WK, in Bordeaux of Parijs, daarover wordt later deze maand beslist. ,,De kilometer tijdrit laat ik lopen. Dit zit de sprint in de weg. En dat is het nummer waarop ik mijn titel terugwil.''

Bos had er vrede mee dat het koningsnummer werd gewonnen door de Duitser Wolff die in de finale te sterk was voor de Fransman Bourgain. ,,Als er dan toch iemand anders moest winnen dan Wolff maar, een goede sprinter'', aldus de titelverdediger.

De baanploeg keert als gevolg van vliegtuigpech een dag later terug uit Los Angeles. Het toestel moest kort na het opstijgen terug naar de luchthaven met een kapot landingsgestel. De baanploeg komt nu morgenochtend om zes uur aan.

NADER BEKEKEN: pagina 15