Zelfstandig werken

De rubriek `Uit de school geklapt' richt de blik op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: zelfstandig werken.

terwijl op het veld naast het Niftarlake College in het zonnetje gevoetbald wordt, zit het studiehuis van de middelbare school in Maarssen bomvol. Leerlingen uit de bovenbouw zitten in deze studieruimte in groepjes te werken aan ovale gele tafels.

De 17-jarige Tim uit 4 havo heeft een werkboek van Duits voor zich liggen. Hij moet vijf lesuren in de week zelfstandig werken in het studiehuis: ``Ik heb nu een tussenuur, maar dat besteed ik als zelfstandig werkuur. Dat is wel handig, anders doe ik toch niks.''

Bovenbouwleerlingen van het Niftarlake College krijgen studiehuisuren ingeroosterd; ze gaan dan zelfstandig werken. In het studiehuis zijn dan leraren aanwezig als begeleider.

Havo-leerling Tim is niet enthousiast. ``Ik kom hier vaak vrienden tegen. Dan is het te onrustig en te gezellig om te werken.'' Als hij geconcentreerd wil studeren, gaat hij in de naastgelegen stilteruimte zitten. ``Dat doe ik soms een uur voor een proefwerk.''

Aan de buitenkant van de grote studieruimte staan elf zwarte computers. Daniël (16) uit 4 havo bekijkt op zo'n computer de website Hyves.nl, een soort netwerk van vrienden. ``Meestal ga ik mijn e-mail checken of spelletjes spelen. Leraren of surveillanten zeggen dan dat ik wat voor school moet gaan doen. Meestal bedenk ik iets wat ook voor school zou kunnen zijn, zoals liedjes downloaden voor het vak CKV.''

Jackelien, die ook in 4 havo zit, bevalt het zelfstandig werken goed. ``Het is fijn dat je zelf kunt kiezen wat je gaat doen. Daarnaast kun je meer individuele aandacht krijgen. Ik heb bijvoorbeeld wat moeite met Engels. Tijdens een studiehuisuur kan ik extra hulp vragen.''

Maar de 15-jarige Simone uit 4 havo noemt het studiehuis doelloos. ``Ik heb sms'jes verstuurd en een tafel vies gemaakt. Ik kan wel zelfstandig werken, maar niet op school. Ik raak afgeleid en ga praten met vrienden. In de stilteruimte is het haast net zo rumoerig.''

    • David Haakman