Wolfowitz praat met Europeanen

De Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz praat eind deze maand met Europese bestuursleden van de Wereldbank over zijn mogelijke benoeming bij die instelling. Wolfowitz is onlangs door de Amerikaanse president Bush naar voren geschoven om de ontwikkelingsbank te gaan leiden.

De Nederlandse minister Zalm van Financiën maakte gisteren bekend dat Wolfowitz door de Europese bewindvoerders is uitgenodigd voor een gesprek, dat op woensdag 30 maart zal plaatshebben.

De bewindvoerders vormen samen het bestuur van de Wereldbank, die in Washington is gevestigd. Voor Nederland maakt ex-PvdA-fractievoorzitter en oud-minister Ad Melkert deel uit van het bestuur.

Op diezelfde dag zal Wolfowitz ook spreken met zes ministers voor Ontwikkelingssamenwerking, onder wie de Nederlandse bewindsvrouw Van Ardenne, zo verklaarde Zalm gisteren in antwoord op vragen van het PvdA-Kamerlid Koenders. De bewindvoerders van de Wereldbank zullen kort na het overleg dat Wolfowitz met de Europese bewindvoerders heeft, stemmen over zijn voordracht voor de topfunctie. Mogelijk vindt die stemming al een dag daarna plaats.

De kandidatuur van Wolfowitz is omstreden. Hij wordt gezien als drijvende kracht achter de oorlog in Irak, waar de situatie nog steeds verre van stabiel is. In zijn Kamervragen wees Koenders erop dat de toekomstige president van de Wereldbank een brede expertise op het terrein van ontwikkelingsvraagstukken zou moeten hebben.

Nederland vindt dat zaken zoals aidsbestrijding, onderwijs, goed bestuur en het tegengaan van corruptie in het beleid van de Wereldbank duidelijk naar voren moeten komen. Den Haag zal tijdens de benoemingsprocedure goed in de gaten houden dat Wolfowitz deze uitgangspunten deelt, aldus minister Zalm.

Zalm was afgelopen weekeinde kritisch over de voordracht van Wolfowitz. ,,Het is altijd beter meer dan één kandidaat te hebben'', zei hij. Zalm heeft geen problemen met zijn Irak-standpunt. Nederland heeft de Amerikaanse aanval op Irak altijd gesteund. Diplomaten denken niet dat er Europese landen zijn die de benoeming blokkeren.