Webcongres: Overheid moet afblijven van Iederwijs-onderwijs

Deelnemers aan het webcongres, het online discussieplatform op www.nrc.nl/webcongres, spraken zich uit over de stelling dat het Iederwijs-onderwijs worden moet verboden.

Geen sprake van, vond 62 procent.

Oneens

Lauk Woltring, Landsmeer: ,,Sommige kinderen worden zeer ongelukkig in het reguliere onderwijs. Hun vaardigheden, motieven, interesse, nieuwsgierigheid en dadendrang passen niet in de formats. Zó goed is ons onderwijs nou ook weer niet dat we dit soort initiatieven meteen (benauwd) de grond in moeten boren.''

Jasper Beckeringh, Rotterdam: ,,Dat Iederwijs een revolutionair andere aanpak heeft dan het reguliere onderwijs betekent niet dat het slecht onderwijs verschaft.''

Frans Block, Capelle aan den IJssel: ,,Bij verschillende kinderen horen verschillende onderwijssystemen. Individueel onderwijs is zo oud als de weg naar Rome. Het belangrijkste is de begeleider, die interesse en nieuwsgierigheid weet te wekken bij de kinderen, zodat die zelf willen onderzoeken.''

Hans de Haan, Curaçao: ,,Keuzevrijheid in onderwijs is een groot goed waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. Iederwijs moet zijn kans krijgen. Laten we eerst eens afwachten wat de minister kan doen om de kwaliteit van het onderwijs op die scholen te waarborgen.''

Erik van Bergeijk, Utrecht: ,,Normen en waarden worden misschien wel beter aangeleerd op een sociale Iederwijs-school dan op een school met strakke discipline waar kinderen mogelijk gemiddeld minder gelukkig zijn en daardoor juist minder gewenst gedrag gaan vertonen.''

Holly Moors, Haren: ,,Dan moeten we ook al die christelijke scholen gaan verbieden. Dat zou op zich geen slecht idee zijn, want de verdeling van gelden tussen openbaar en bijzonder onderwijs loopt al jaren scheef.''

Jos Nederpelt, Zoetermeer: ,,Dit moeten we gewoon aan de marktwerking overlaten. Hebben ze een laag slagingspercentage, dan lossen ze vanzelf op. Daar is geen overheidbemoeienis voor nodig.''

Ingrid Petiet, Zwolle: ,,De ouders kiezen heel bewust voor een begrenzing die niet alleen door de leerkracht wordt aangegeven. Dit leidt niet per definitie tot een chaos. Hét grote voorbeeld is Summerhill in Engeland. Oud-leerlingen van die school zijn nogal eens op hooggeplaatste posities terechtgekomen.''

Eens

Gerard Bader, Amsterdam: ,,Pathetische, verdwaasde ouders, arme kinderen. In wat voor wereld denken die ouders dat hun kinderen later zullen leven? Een wereld waarin Chinese of Indiase werkgevers zullen zeggen: `Ga maar lekker relaxen en jezelf zijn, ik zie wel wanneer je zin hebt om te komen werken'?''

Frans Garritsen, Pijnacker-Nootdorp: ,,We weten wat er gebeurt indien de leeronderwerpen door kinderen zelf gekozen wordt. Dan zal blijken dat ze niet op tijd geschikt zijn voor vervolgonderwijs. Daarom is een beetje richting geven noodzakelijk.''

Jean Blankert, Baarn: ,,Als ouders behoefte hebben aan betere pedagogische methoden bestaan bijvoorbeeld Montessorischolen.''

Jopy Sol, Breda: ,,Zolang niemand weet wat de eindnormen zouden moeten zijn, is dit geen geschikt onderwijstype om op grotere schaal toe te passen.''

Bert Hubert, Scheveningen: ,,Kunnen ouders die hun kinderen dit aandoen niet het beste uit de ouderlijke macht worden gezet wegens geestelijke verwaarlozing van hun kind?''