Wakker worden in Gent

Het alternatief voor een hotel is een gastenkamer. In Gent werd een paardenstal en pakhuis verbouwd tot luxe appartementen.

De seconde tussen slapen en wakker worden is een mooi moment van reizen. Eerst is er de verwarring. ,,Dit is niet mijn bed. Dit is niet mijn slaapkamer.'' Dan volgt de aangename verrassing. ,,We zijn met vakantie.''

Zo ook deze zaterdagmorgen. Het witte dekbed, de stenen vloer, de enorme kamer. Wakker worden in Gent. In het Stapelhuis om precies te zijn, een van de mooiste gelegenheden voor bed & breakfast in de Vlaamse stad. Eigenaar Koen Schurmans heeft het ontbijt al klaargezet. Samen met zijn vrouw Beatrijs De Vos verhuurt Schurmans twee stijlvolle appartementen achter hun huis in Gent.

Schurmans en De Vos kochten het pand in 2000. Het herenhuis werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor een Gentse koopman in koloniale waren. Bij het huis hoort een binnenplaats, een ommuurde tuin, een pakhuis (stapelhuis) en een paardenstal met hooizolder. Schurmans en De Vos restaureerden eerst het huis met authentieke salons waarin zij nu onder meer concerten geven. Daarna pakten zij de binnenplaats, de tuin en de paardenstal aan naar eigen ontwerpen. Op de eerste verdieping van de koetspoort bevindt zich een grote, lichte loft. De vroegere paardenstal met hooizolder werd verbouwd tot een charmant huisje. Zowel de verdieping, De Loft, als het huisje, Onder de Tulpenboom, is te huur als bed & breakfast. Beide appartementen zijn zeer smaakvol ingericht. Het cd-rek is goed gevuld, de boekenkast staat vol lectuur over design en – logisch in stripstad Gent – stripboeken. Bij aankomst wacht de bezoekers een fles rode wijn om het verblijf in Gent aangenaam te beginnen.

Het Stapelhuis ligt iets buiten het centrum, maar dat is geen probleem want de huurders kunnen gebruikmaken van twee fietsen. Na het ontbijt hobbel je in een paar minuten over de keitjes naar het centrum. De eerste stop is de Sint Michielsbrug. Hier heb je een mooi uitzicht op de gildehuizen aan de Korenlei en de Graslei. Gent is echter meer dan een openluchtmuseum. De studentenstad is het hippe zusje van Brugge. Er zijn volop tweedehands-kledingwinkels en andere interessante shops. Use-it, een alternatieve VVV, geeft nuttige tips. Dankzij de fietsen zijn ook de winkels buiten het centrum goed bereikbaar.

Na een middag fietsen en winkelen is de volgende halte de Vlaanderenstraat. Daar zit `designrestaurant' het Eat@cafe. Op de kaart staan vooral Italiaanse specialiteiten, maar ook Gentse waterzooi en stoofkarbonade met frietjes en mayo. Gent is ook de filmstad van België. Elk najaar vindt hier het Internationale Filmfestival van Vlaanderen plaats. De Hollywoodkrakers draaien onder meer in bioscoopcomplex Decascoop, niet ver van Het Stapelhuis. Wie na de film nog zin heeft om te dansen of te loungen fietst naar Kunstencentrum Vooruit aan de Pieterstraat. In dit voormalig arbeiderspaleis uit 1912 vinden dansfeesten plaats en concerten, manifestaties en theatervoorstellingen.

Nog een laatste tip voor de zondagmorgen: loop onderweg van Het Stapelhuis naar treinstation Gent Sint Pieters door het Citadelpark. Daar bevindt zich het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Het SMAK geeft een beeld van de ontwikkelingen in de internationale kunst van 1945 tot heden. Er is onder meer aandacht voor Cobra, pop art, minimal art en conceptuele kunst.

Het Stapelhuis, www.stapelhuis.be

Use It Gent: www.use-it.be/gent/ned

Filmcomplex Decascoop: decascoop.cinenews.be

Internationaal Filmfestival van Vlaanderen: www.filmfestival.be

Kunstencentrum Vooruit: www.vooruit.be

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst: www.smak.be

    • Jan Benjamin