VS: grote woonwijken naar Israël

De Verenigde Staten aanvaarden dat Israël de grote, verstedelijkte nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever nooit zullen teruggeven aan de Palestijnen.

In een telefoongesprek met premier Sharon en in een vraaggesprek met de Israelische radio heeft de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Kurtzer, herbevestigd dat de grote nederzettingen Ariel, Ma'ale Adumin en Gush Etzion in een vredesregeling Israëlisch zullen blijven.

De VS zijn ook niet van plan zware druk op Israël uit te oefenen om de uitbreiding en de consolidering van deze nederzettingen te staken.

Eerder deze week besloot de Israëlische regering de grootste nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, het ten oosten van Jeruzalem gelegen Ma'ale Adumin, uit te breiden met 3500 huizen. Het 30.000 inwoners tellende Ma'ale Adumin op Palestijns gebied heeft de ambitie te groeien tot een stad met 100.000 inwoners en moet aangesloten worden bij Israëlisch ,,Groot-Jeruzalem''.

De Palestijnen, die het oostelijk deel van de stad als hun toekomstige hoofdstad beschouwen, hebben deze week in Jeruzalem, Washington en Brussel heftig geprotesteerd tegen deze plannen, die in strijd zijn met de zogeheten routekaart naar vrede. Volgens president Abbas ,,speelt Israël met vuur en kunnen Palestijnen dit nooit, maar dan ook nooit aanvaarden''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, heeft in The Los Angeles Times gezegd dat de nieuwste bouwplannen ,,in strijd zijn met het Amerikaanse beleid''.

Maar voor Israël wogen gisteren de woorden van ambassadeur Kurtzer zwaarder. De Palestijnen werden vrijdag gesteund door de vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Solana. Hij zei zeer verontrust te zijn over het Israëlische besluit om toestemming te geven in het Palestijnse gebied tussen Jeruzalem en Ma'ale Adumin nieuwe Israëlische woonwijken te bouwen.

Solana noemde de beslissing in strijd met de routekaart en recente uitspraken van de VS, de EU, Rusland en de Verenigde Naties.

Ook Israëlische leden van de Knesset hebben tegen het bouwplan geprotesteerd.

,,We hebben het gevoel dat terwijl iedereen is geconcentreerd op de ontwikkelingen in de Gazastrook de regering denkt te kunnen bouwen op de Westelijke Jordaanoever'', aldus Yuli Tamir van de meeregerende Arbeidspartij.