Vliegveldschimmels

Amerikaanse luchthavens zijn een bron van voetschimmelinfecties, sinds alle passagiers er hun schoenen uit moeten trekken om ze op bommen en steekwapens te laten controleren. De schoenen moeten met de handbagage door het röntgenapparaat. Alle passagiers lopen op kousenvoeten of zelfs blootsvoets een meter of 3 langs het apparaat, over dezelfde strook onverzorgd luchthaventapijt.

`Die vloeren worden (duidelijk te zien) zelden schoongemaakt en nooit gedesinfecteerd,' schrijft prof.dr. Cecil Fox, directeur van Molecular Histology Inc. in Little Rock (Arkansas), in een kort briefje over de luchthavenschimmelkwestie op de website van de International Society for Infectious Diseases (www.promedmail.org). Zelf zegt hij `enige tijd te hebben besteed aan schimmelinfecties'. Of het een beroepsmatige of privé-activiteit betrof, laat hij in het midden.

Is eenvoudige hygiëne in de Verenigde Staten opgeofferd aan de `veiligheid'? Fox legde de vraag voor aan de Transportation Security Administration (TSA). Die antwoordde na lange tijd dat de OSHA het goed vond dat ieders voetenflora zich vrijelijk mengt met die van duizenden andere passagiers. OSHA is echter de overheidsorganisatie die de veiligheid en gezondheid van werknemers behartigt. Met passagiers heeft OSHA geen bemoeienis. Ook niet als ze met nieuwe schimmels op hun voeten thuiskomen. Fox merkt op dat niets is gevraagd aan op de algemene bevolking gerichte infectieziektewaakhonden als de CDC (Centers for Disease Control), NIH (National Institutes of Health) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

De webredacteur van de infectieziektensite weet wel wat om de OSHA alsnog op stang te jagen: `Hoewel het een onsmakelijke en onethische procedure is, is het luchthavenpersoneel ongetwijfeld aan het hoogste risico blootgesteld. Onderzoek naar luchtwegproblemen zoals astma en allergische longaandoeningen bij het personeel zijn hoognodig.'

    • Wim Köhler