Veel mis met kinderzitjes

Van de kinderzitjes die goedkoper zijn dan 50 euro, verdient er niet één het predikaat `veilig'. De veiligheidsnormen moeten strenger, vindt de ANWB.

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van kinderzitjes. Vooral goedkope kinderzitjes zijn onder de maat, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde resultaten van een test van de ANWB en de Consumentenbond. De organisaties raden het af om kinderzitjes die minder dan 50 euro kosten te gebruiken om kinderen in te vervoeren.

Kinderzitjes die in babyspeciaalzaken worden verkocht, zijn doorgaans wel veilig, zegt ANWB-woordvoerder M. van Tol. ,,Vooral zitjes die als restpartij op de markt worden gebracht zijn onveilig. Die vind je vooral bij discountwinkels.''

Van de negen onderzochte modellen kregen de `Baby Primeur', `de Remi' en de `Sunny Touring' van IWH, de `Looney Tunes Dooby' van Inter-Union en de `Speedway' van Kids im Sitz de beoordeling 'slecht'. De `Carry Easy' van Kids im Sitz, de `Kids Club' van IWH en de kinderzitverhoging van Uniropa scoren `matig'. Alleen de `Navy' van Uniropa voldoet `redelijk'. De als `slecht' beoordeelde ligstoeltjes, babystoeltjes en zitverhogers vertonen volgens de ANWB en de Consumentenbond ernstige tekortkomingen.

Tijdens de praktijktest bleven de gordels niet goed zitten of raakten zelfs los. De geteste zitverhoger schoof tijdens een gesimuleerde frontale botsing onder de testdummy weg. Als er echte kinderen in deze zitjes hadden gezeten, waren die ernstig gewond geraakt, menen de organisaties.

De kinderzitjes bieden volgens de ANWB en de Consumentenbond onvoldoende bescherming en halen de veiligheidsnormen bij lange na niet. Ook zijn de zitjes onvoldoende gebruiksvriendelijk. Volgens Van Tol wekt het feit dat de stoeltjes zijn voorzien van het Europese keurmerk EC ten onrechte de indruk dat het om veilige kinderzitjes gaat.

Volgens de ANWB moeten deze veiligheidsnormen worden aangescherpt. De organisatie heeft daarom contact opgenomen met een aantal Europarlementariërs. De veiligheidseisen van de Consumentenbond en de ANWB zijn strenger dan de wettelijke eisen.

De ANWB en de Consumentenbond onderzoeken regelmatig de nieuwste en meest gangbare kinderstoeltjes. Vorig jaar, toen alleen duurdere modellen werden getest, kreeg geen van de geteste kinderzitjes de beoordeling 'slecht'. ,,Toch zijn ook dure kinderzitjes niet per definitie goed'', zegt Van Tol.

Vanaf volgend jaar zullen in Europa kinderen kleiner dan 1,35 meter bij lange ritten alleen in een kinderzitje mee mogen rijden in de auto. Agenten moeten navragen of de rit lang of kort is. Nu zijn in Nederland kinderen kleiner dan 1,50 meter verplicht achterin een verstelbare kindergordel te dragen als ze niet in een kinderstoeltje zitten.

Ook op de gordelgeleider `Comfort Clip', die het diagonale deel van de kindergordel lager over de schouder van het kind laat lopen, hebben de ANWB en de Consumentenbond kritiek. ,,Kinderen lopen bij een botsing kans op verwondingen aan hoofd, hals, borst en buik.''

    • Femke Baudoin