Vaccin tegen pneumokokken

Voor baby's in Afrikaanse ontwikkelingslanden moeten vaccins beschikbaar komen tegen pneumokokkeninfecties die longontsteking veroorzaken. Dat concluderen onderzoekers van de Gambian Pneumococcal Vaccine Trial, waar ruim 17.000 nuljarige kinderen in een plattelandsgebied in Gambia aan mee deden. Bij de ruim 8.500 gevaccineerde kinderen daalde het aantal longontstekingen met een derde en de sterfte met ruim 15 procent, vergeleken met de even grote controlegroep die een nepvaccin kreeg. Het verslag van het onderzoek staat vandaag in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het is voor het eerst dat een pneumokokkenvaccin dat beschermt tegen negen varianten van de longontstekingveroorzakende bacterie Streptococcus pneumoniae in praktijkomstandigheden in een ontwikkelingsland werd getest.

Het effect op ziekte en sterfte was groter dan bij eerdere onderzoeken in rijkere landen met het pneumokokkenvaccin. In Gambia werd voor het eerst een duidelijke reductie van de sterfte aangetoond, schrijft The Lancet. Het effect van het vaccin kan zo groot zijn doordat de ziektelast door pneumokokken in ruraal Afrika erg hoog is. In Nederland is dat niet het geval en wordt alle kinderen sinds 2002 vaccinatie tegen meningokokkeninfecties aangeboden, niet tegen pneumokokken.

Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 10 miljoen kinderen, waarvan bijna 2 miljoen aan longontsteking. Streptococcus pneumoniae is een belangrijke veroorzaker van deze longontstekingen. Bij complicaties komt de gif-uitscheidende bacterie in de bloedbaan en veroorzaakt een levensbedreigende bloedvergiftiging (sepsis).

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks tussen de 700.000 en 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan pneumokokkeninfecties sterven.